Onderwijskoepels komen met aanbevelingen voor chatrobot GPT
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en Katholiek Onderwijs Vlaanderen hebben elk 'handvatten' gepubliceerd voor hun leerkrachten over hoe ze om kunnen gaan met ChatGPT. Die tool kan dankzij artificiële intelligentie bijvoorbeeld zelf teksten schrijven. Gebruiken en niet verbieden, is het credo.
"Dit soort tool is er en zal niet meer verdwijnen. Een verbod opleggen om ermee te werken heeft weinig zin", zegt Nathalie Jennes, woordvoerster van het GO!. De handleiding kan antwoorden bieden op allerlei vragen. "Hoe kunnen we omgaan met deze realiteit, hoe kunnen onze leerkrachten ervoor zorgen dat ze toch hun doelen kunnen evalueren?" Leerkrachten kunnen er ook mee aan de slag gaan rond bijvoorbeeld mediawijsheid.
Idem bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "De voorbije weken zijn we in overleg gegaan met onder meer leraren, organisaties en experts", zegt woordvoerder Pieter-Jan Crombez. "Het is nu aan de scholen en leraren om te bepalen hoe ze ermee omgaan."
Soms kan een verbod op het gebruik volgens de woordvoerder nuttig zijn, maar de leerkracht kan er ook zijn voordeel uithalen. "Je kan ermee aanleren om kritisch met moderne communicatietechnieken om te gaan. Er zijn heel veel dingen mogelijk met ChatGPT als educatief middel."
KIJK. Sam Altman waarschuwt voor zijn eigen creatie CHATGPT
Feedback en bronvermelding
Om pakweg te vermijden dat een leerling zijn teksten volledig laat schrijven door de chatrobot, wijst het GO! erop dat bestaande tips nog steeds overeind blijven. Het gaat immers om bestaande bezorgdheden, klinkt het, omdat je bijvoorbeeld niet weet in welke mate ouders, broers, zussen en anderen geholpen hebben bij het schrijven. Tussentijdse feedback geven en die ook laten verwerken, leerlingen tussentijdse feedback laten geven op elkaar, een deel van de opdracht in de klas afwerken en bronvermelding vragen of laten aangeven waar de leerling de tool wel en niet gebruikt kunnen in dit opzicht helpen.
Bovendien heeft ChatGPT zijn limieten, zeggen beide onderwijskoepels. Ongewenst gebruik voorkomen kan onder meer door leerlingen vooral in de klas te laten schrijven en te werken rond actuele kwesties (ChatGPT is getraind met data tot en met 2021) waarover online niet veel terug te vinden, raadt katholiek Onderwijs Vlaanderen aan. De inhoud van de opdracht is de uitdaging, voegt GO! toe. Anders gesteld: zoek een actueel of heel specifiek onderwerp, of vraag een heel specifieke touch.
Anderzijds biedt de tool voor het gemeenschapsonderwijs de kans om te werken rond pakweg digitale competenties en mediawijsheid, zoals bespreken hoe AI tot plagiaat kan leiden, bespreken wat fake news is en de gegenereerde informatie kritisch bekijken. Ook voor leercompetenties als innovatiedenken, creativiteit, onderzoekscompetenties komt de tool van pas. Een van de voorbeelden die het Go! aanhaalt, is de studenten toetstvragen laten bedenken, die door de chatrobot jagen zodat die de toets maakt, en vervolgens de antwoorden bespreken.
Hulpmiddel
Ook kan ChatGPT bij het vak Nederlands een van vele hulpmiddelen zijn om doelgericht teksten te schrijven. Anders gesteld, een hulpmiddel net als de Woordenlijst en de Schrijfassistent waar leerlingen mee vertrouwd gemaakt kunnen worden omdat ze ook in het "echte leven" er altijd toegang tot hebben, stelt GO!.
Ook Katholiek Onderwijs Vlaanderen wil de leerkrachten begeleiden. "Als artificiële intelligentie steeds meer ingezet wordt in de maatschappij, dan is het aan onderwijsmensen om het een doordachte plaats te geven", klinkt het advies. Voor een efficiënt gebruik van de tool raadt de koepel onder meer aan om duidelijke en specifieke vragen te stellen en om zelf zeer kritisch te blijven over de aangeboden inhoud.
Om ongewenst gebruik van de chatbot te achterhalen, raadt het katholieke net bijvoorbeeld aan om de versiegeschiedenis van ingeleverde taken en opdrachten te controleren. Ook alert zijn voor Engelse termen en zinsconstructies is de boodschap.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM78
Herman De Croo stort uit eigen beweging ruim 210.000 euro terug: “Hij ziet echt af van deze heisa”
Herman De Croo (Open Vld) stort uit eigen beweging ruim 210.000 euro terug aan de Kamer. De oud-Kamervoorzitter hoopt zo een punt te zetten achter de hele heisa rond de onwettige pensioenextra’s. “Hij vindt het vreselijk dat zijn naam en reputatie nu zo door het slijk worden gehaald.” -
Spaargids.be
Waarom zijn termijnrekeningen met korte looptijd nu zo populair? Dit moet je weten om je spaargeld maximaal te laten renderen
Het zijn rare tijden voor wie zijn geld voor enkele jaren wil wegzetten. Op een termijnrekening van één jaar valt tegenwoordig een hogere intrest te krijgen dan op een rekening van tien jaar. Hoe komt dat? En wat moet je dan doen met je spaarcenten? Spaargids.be maakt je wegwijs. -
PREMIUM64
Slachtoffers hard voor Studio 100-bazen Bourlon en Verhulst: “Ik zou beschaamd zijn in hun plaats”
Met een kort persbericht schoof Studio 100 de fors bekritiseerde Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof opzij. Over de inhoud van het rapport-Mussche, dat peilde naar een toxische bedrijfscultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de pretparkengroep - geen woord. Ook voor de slachtoffers van de grote baas: geen woord. De ontgoocheling bij Michiel, Régis en Philip is groot. “Een sorry, was dat te veel gevraagd, misschien?” -
-
Mijnenergie
Sociale energieprijzen stijgen vanaf april: met hoeveel procent? En wat met de 400.000 gezinnen die dit tarief verliezen?
De sociale tarieven voor het tweede trimester van 2023 stijgen gemiddeld met 7,7% voor elektriciteit en met 9,5% voor aardgas. Let wel: zonder het plafonneringsmechanisme, dat de energieregulatoren hanteren, zouden de tarieven gemiddeld met 19% zijn gestegen voor elektriciteit en met 100% voor aardgas. Mijnenergie.be licht toe. -
685 euro voor studentenkot waar het binnenregent en muizen zitten: Amélie huurt kamer van beruchte kotbaas Appeltans
Amélie Clamot studeert Taal- en Letterkunde en huurt een kot van de beruchte familie Appeltans, die in Leuven voor de rechter moet verschijnen. Amélies huur is gestegen naar 685 euro per maand. Daarvoor krijgt ze een kot met heel wat gebreken. Zo zit de trap los, werkt de bel niet en is de wifi niet stabiel. Maar als het regent, is er een groter probleem. “Als het heel hard regent, lekt het plafond. Maar ook als mijn kotgenoot boven mij te lang in de douche staat, druppelt het hier binnen”, vertelt Amélie. En alsof dat nog niet genoeg is, krijgt ze ook ongewenst bezoek. “Ik hoorde plots geritsel en toen bleek dat er hier muizen zaten.” -
PREMIUM
PORTRET. Hij maakte van een zieltogend pretpark het Disneyland aan de Noordzee. Maar toen kwamen de beschuldigingen: wie is Steve Van de Kerkhof, ex-CEO van Plopsa?
Hij imiteerde ooit Gert Verhulst en werkte als jonge bedrijfsrevisor bij de buren van Studio 100. Hij leerde leiding geven als scheidsrechter, maar zag zijn toekomst eerder in de pretparkenbranche dan op het voetbalveld. Daarna maakte hij van Plopsa De Panne een Disneyland aan de Noordzee. En toen kwamen de beschuldigingen over een verziekte werksfeer, pesterijen en vernederingen. Maar wie is Steve Van den Kerkhof (47), de intussen voormalige CEO van Plopsa? -
We doen het te weinig: campagne moet aansporen om elke dag ons huis te verluchten
We brengen 85 procent van onze tijd binnen door, maar staan er volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid te weinig bij stil dat ook de binnenlucht onze gezondheid beïnvloedt. Daarom biedt de campagne 'Elke dag je huis verluchten, daar zit muziek in!' vanaf 20 maart een week lang verschillende tips voor meer verse lucht.