Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © ANP XTRA

Onbekende stof ontdekt in de Maas zorgt voor problemen bij drinkwaterwinning

In Nederlands Limburg is een onbekende stof ontdekt in het water van de Maas. Dat vormt een probleem, aangezien een groot deel van ons drinkwater uit die rivier wordt gehaald. In totaal krijgen 7 miljoen mensen in België en Nederland drinkwater uit de Maas. “Het drinkwater van zo’n 40% van alle Vlamingen is afkomstig uit de Maas”, zegt directeur Maarten van der Ploeg die met zijn organisatie Riwa-Maas toeziet op de kwaliteit van het water.

 1. Bouchez: “Uitspraken De Wever houden geen steek, zelfs voor Vlaanderen is confederalisme zinloos”
  145

  Bouchez: “Uitspraken De Wever houden geen steek, zelfs voor Vlaanderen is confedera­lis­me zinloos”

  MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hecht weinig geloof aan de verklaringen van Bart De Wever (N-VA) dat zijn partij in 2024 enkel in een regering wil stappen als die het confederalisme organiseert. “Politiek is wiskunde, en vandaag is er bijna niemand in de Belgische politiek te vinden die het confederalisme verdedigt, zelfs niet in Vlaanderen”, zei hij in De Zevende Dag. “Zelfs voor Vlaanderen heeft confederalisme geen zin, want de uitdagingen bevinden zich momenteel op Europees niveau.”
 2. Ouders van vernederde leerling op school in Ninove getuigen: “Wij wisten van niets. Nu pas begrijpen we zijn agressie thuis”
  Play
  44

  Ouders van vernederde leerling op school in Ninove getuigen: “Wij wisten van niets. Nu pas begrijpen we zijn agressie thuis”

  Jarenlang werden leerlingen met autisme op een school in Ninove vernederd en gepest. Dat kwam aan het licht na onderzoek van de onderzoekscel van ‘Het Laatste Nieuws’ en ‘VTM Nieuws’. Sommigen werden opgesloten in de klas of vastgebonden op hun stoel. Niet alle ouders waren op de hoogte van de feiten, blijkt nu. “Wij wisten van niets. Nu pas begrijpen we zijn agressie thuis.”
 1. Aantal coronabesmettingen stijgt, maar hoe groot is de kans dat we opnieuw een mondmasker moeten dragen?
  19

  Aantal coronabe­smet­tin­gen stijgt, maar hoe groot is de kans dat we opnieuw een mondmasker moeten dragen?

  Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land en het aantal ziekenhuisopnames zitten opnieuw in de lift. Dat blijkt uit de recentste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Moeten we binnenkort weer een mondmasker dragen? Volgen Steven Van Gucht is die kans klein: “Overheden leggen niet graag verplichtingen op en we zitten ook niet met een epidemiologische noodzaak.” Volgens de viroloog is het dragen van een mondmasker wel een “goede wintergewoonte”.