Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Onafhankelijk onderzoek naar racisme bij Brusselse brandweer

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) zal het brandweerkorps extern laten doorlichten, zo meldt De Morgen vandaag. De voorbije maanden waren er meerdere incidenten die op racisme binnen de rangen wijzen.

 1. Deze 18 Vlamingen krijgen ook nog altijd met racisme te maken: “Mijn zoontje vroeg: ‘Papa, wat is een bruine aap?’”
  PREMIUM

  Deze 18 Vlamingen krijgen ook nog altijd met racisme te maken: “Mijn zoontje vroeg: ‘Papa, wat is een bruine aap?’”

  Het extreme politiegeweld tegen een zwarte Amerikaan is uitgegroeid tot een wereldwijde aanklacht tegen racisme. Duizenden mensen delen hun verhaal - over hoe ze dagelijks harde woorden, maar ook subtiel racisme moeten incasseren. Van 'bruine aap' tot niemand die naast hen wil komen zitten op de trein, of een vrouw die haar handtas dichter tegen zich aandrukt wanneer iemand met een andere huidskleur haar kruist: ook deze Vlamingen maken het nog altijd mee.
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 1. Brusselse hulpverleners ontvangen nog steeds snelheidsboetes

  Brusselse hulpverle­ners ontvangen nog steeds snelheids­boe­tes

  De invoering van de woonerven in Brussel heeft voor heel wat opschudding gezorgd bij de Brusselse hulpverleners. Volgens het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt ontvangt de brandweer dagelijks nog 80 tot 100 snelheidsboetes, ondanks het feit dat Brussels burgemeester Philippe Close verklaarde dat er een uitzondering geldt voor hulpdiensten. “Hoe kan het dat hier nog steeds geen oplossing voor gevonden werd?”, klinkt het.
 2. Onderzoeken zeggen dat racisme bij Vlamingen daalt, maar: “Grove rassenhaat heeft plaats gemaakt voor subtiel racisme”
  PREMIUM

  Onderzoe­ken zeggen dat racisme bij Vlamingen daalt, maar: “Grove rassenhaat heeft plaats gemaakt voor subtiel racisme”

  Is Vlaanderen racistischer geworden? Geen enkel onderzoek bevestigt deze stelling. En toch. “Het grove racisme met de bokshandschoenen heeft plaats gemaakt voor een subtielere vorm”, meent Alain Van Hiel, professor Psychologie aan de UGent en auteur van ‘Iedereen racist’. “Het gaat over uitspraken waarbij je mogelijk niet meteen aan racisme denkt, maar eerder oppert ‘Ach ja, zo had ik het nog niet bekeken’.”