Henk Deleu
Volledig scherm
© Henk Deleu

Omstreden "Jodenkoppen" zullen ook morgen op wagen uitrijden op Aalst Carnaval

De wagen met ‘Jodenkoppen’ die vorig jaar te zien was op Aalst Carnaval en wereldwijd ophef veroorzaakte, zal ook morgen uitrijden in de stoet. Carnavalsgroep De Zwiejtollekes liet zich niet afschrikken en recycleerde de omstreden figuren van de collega's van De Vismooil’n.

66 reacties

 • Staf Vekemans

  3 jaar geleden
  De spot drijven met dezelfde stereotypen die aan de basis lagen van de holocaust dat is geen humor meer. Dat is gewoon domheid en Aalsters carnaval onwaardig.
 • Mark Marken

  3 jaar geleden
  Fijn dat de Belgen zo open minded zijn. Volgend jaar een praalwagen die de aanslagen in Brussel op de hak neemt. Lachen wordt dat, ik verheug me er al op.
 • RUDY Devolder

  3 jaar geleden
  Heel die handel afschaffen.
 • Juliette Francois

  3 jaar geleden
  Ik begrijp de "geshockeerden" niet. De oorsprong ligt niet bij de carnavalisten.
 • albert pike

  3 jaar geleden
  enkele jaren geleden was het nog met zen allen:" je suis charlie"
 1. Aalsterse Jood bezoekt carnavalshallen: “Het zou mooi zijn om alle verwijzingen naar Joden achteraf te verbranden”
  PREMIUM

  Aalsterse Jood bezoekt carnavals­hal­len: “Het zou mooi zijn om alle verwijzin­gen naar Joden achteraf te verbranden”

  Schrik niet, morgen: de Joodse karikaturen zúllen in de Aalsterse carnavalsstoet te zien zijn. Nu staan ze naast karikaturen van homo's en zwarten - van het soort waarbij tegenstanders van Zwarte Piet over elkaar struikelen van verontwaardiging. Intussen zijn de haakneuzen en pijpenkrullen uitverkocht en zijn er buttons waarop het logo van Aalst tot een davidster is verwerkt. De carnavalisten doen er dus vrolijk een schepje bovenop, ziet ook Rudi Roth (75), die als Aalsterse Jood beter dan wie ook beide gevoeligheden kent.
 1. “Hadden we het geweten, hadden we dat nooit op de wagen gezet”: De Vismooil’n hebben controverse nooit gewild
  PREMIUM

  “Hadden we het geweten, hadden we dat nooit op de wagen gezet”: De Vismooil’n hebben controver­se nooit gewild

  De Vismooil’n, de naam van deze Aalsterse carnavalsgroep raakte het voorbije jaar gepubliceerd in kranten en op nieuwswebsites overal ter wereld. 2019 was een annus horibilis en de carnavalisten raakten verwikkeld in een discussie die ze nooit hebben willen starten en waar ze ook geen deel van wilden uitmaken. “Wij zijn niet antisemitisch”, schreeuwden ze van de daken. “Excuses aan wie gekwetst werd”, herhaalden ze, ondanks meer dan 200 doodsbedreigingen. Toch staan Filip De Vidts, Johan De Plecker en de andere Vismooil’n er weer, nu zondag, om carnaval te vieren. ‘Oilsjt Voegelvroi’ is de titel van het praalwagen van dit jaar: Aalst vogelvrij.