Omikrongolf wint aan kracht in ons land: “Binnen enkele dagen dominant wat kan leiden tot een stijging van besmettingen"
De omikronvariant is inmiddels verantwoordelijk voor bijna de helft van alle besmettingen in België. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Franstalige viroloog Emmanuel André deelt op Twitter. Verwacht wordt dat omikron dit weekend al verantwoordelijk zal zijn voor de helft van de besmettingen. Dat zei viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano tijdens de wekelijkse persconferentie.
Het aantal besmettingen met omikron is de laatste twee à drie dagen verdubbeld volgens André. Amper een week geleden vertegenwoordigde de omikronvariant nog maar 10 procent van alle besmettingen. Maandag was dat al 20 procent, woensdag 27 procent en gisteren 41 procent, zo schrijft André. Omgerekend blijken zowat 3.000 mensen per dag besmet te worden met de omikronvariant, waar dat er een week geleden nog 700 waren.
Afwisseling komt eraan
“De afwisseling van de wacht tussen de delta- en omikronvariant komt eraan”, zegt Van Gucht. “De omikronvariant zal binnen enkele dagen de dominante variant zijn. Dit zou kunnen leiden tot een stijging van het aantal besmettingen en later in de loop van januari tot een toename van de ziekenhuisopnames”, aldus de viroloog.
Van Gucht benadrukt wel dat veel zal afhangen van ons gedrag, van de boostercampagne en van het ziekteverloop van de omikronvariant. Uit gegevens van buitenlandse studies blijkt alvast dat de kans op een ziekenhuisopname bij een besmetting met de omikronvariant lager is. “Voorlopig wijzen studies erop dat die kans 30 tot 80 procent lager is. In doorsnee kunnen we uitgaan van een 50 procent lagere kans”, aldus Van Gucht, die beklemtoont dat er nog veel onzekerheid is over die cijfers.
Lees ook: Is omikron nu ziekmakender of net niet? Viroloog Steven Van Gucht gidst u doorheen de belangrijkste nieuwe studies (+)
Een lagere kans op een ziekenhuisopname betekent volgens de viroloog ook niet dat we gevrijwaard zullen blijven van een nieuwe golf aan ziekenhuisopnames. “Het blijft dan ook zaak om een scherpe piek in de besmettingen af te platten. Een snelle uitrol van de boostercampagne kan daarbij een groot verschil maken, net als het beperken van de contacten in de komende weken. Veel besmettingen vinden immers plaats in de privésfeer.”
Veilig feesten
Veilig feesten in de komende dagen kan volgens de viroloog door het aantal genodigden te beperken, door vooraf een zelftest te doen, door binnenruimtes goed te ventileren, door kwetsbaren te beschermen en door thuis te blijven wanneer men ziek is. Ook het dragen van een mondmasker is erg belangrijk, bij voorkeur een FFP2-masker. Het is volgens de viroloog ook zeer belangrijk dat het mondmasker correct gedragen wordt en goed aansluit op het gezicht. FFP2-maskers met uitlaatventielen worden afgeraden. “Die zijn geen goed idee omdat ze geen bescherming bieden voor de omgeving. Een besmet persoon zal met zo’n masker besmette lucht uitstoten in zijn omgeving.”
Bekijk ook:
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ventilus, het project dat de Vlaamse regering onder hoogspanning zet: wat is verschil tussen boven- en ondergronds tracé?
-
HLN Shop
Van kamado tot tafelgrill: zo kies je de ideale barbecue voor je tuinfeest
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
PREMIUM
Microbioloog Emmanuel André duidt wat we wel en nog niet weten over omikron: “Ongeremd feesten geeft omikron dubbele versnelling”
Terwijl het Overlegcomité bijeenzat, was er nog veel onduidelijkheid over omikron. We leggen daarom vijf vragen voor aan microbioloog Emmanuel André, die als eerste waarschuwde voor de nieuwe variant. Hij vreest dat kerst en Nieuwjaar de omikronmotor nog twee keer kunnen laten optrekken. Maar hij heeft ook goed nieuws. “Maatregelen kunnen mogelijk sneller effect hebben op het verloop van de vijfde golf.” -
-
PREMIUM42
Ooit drie sterren, nu nog één: Comme Chez Soi in Brussel moet nog maar eens ster afgeven. “Geschandaliseerd”
-
PREMIUM
Is omikron nu ziekmakender of net niet? Viroloog Steven Van Gucht gidst u doorheen de belangrijkste nieuwe studies
Goed nieuws over omikron. Naargelang de windstreek van waaruit het aanwaait, zou de nieuwe variant 35 tot 80 procent milder zijn dan voorganger delta. Zelfs de doorgaans voorzichtige Duitse topviroloog Christian Drosten tweet daar vrolijk over mee. We maakten een overzicht van hoopgevende studies uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Australië en Zuid-Afrika en legden dat voor aan viroloog Steven Van Gucht, die niet gelooft dat het virus milder geworden is. “Het gaat nog altijd om corona. Na bijna twee jaar pandemie is de mens wél sterker geworden.” -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
PREMIUM
Opinie. We hopen u die o zo noodzakelijke mentale zuurstof te bezorgen: een traan hier, een glimlach daar
De vraag is niet óf omikron zal toeslaan, maar wel: wanneer en hoe hard? Daarom mogen we bijzonder blij zijn dat we vanavond of morgen met iedereen die we graag zien samen aan de kersttafel kunnen zitten. Voor de nodige mentale zuurstof maakte de redactie van ‘Het Laatste Nieuws’ en HLN.be een rijke, informatieve, creatieve en inspirerende krant en nieuwssite. Dat doen we elke dag en elke golf, met gepassioneerde medewerkers die daarvoor altijd opnieuw tot het uiterste gaan. Samen met onze lezers willen we vandaag graag toasten op een gezellig en welverdiend kerstfeest.