Illustratie.
Volledig scherm
Illustratie. © Getty Images/Image Source

Olivia en Noah populairste voornamen in 2021

Olivia was in 2021 voor het derde jaar op rij de voornaam die het meest gegeven werd aan meisjes die dat jaar in België geboren werden. Bij de jongens was Noah vorig jaar de populairste voornaam, zo heeft Statbel, het Belgische bureau voor statistiek, woensdag bekendgemaakt.

 1. WEERBERICHT. Volgende week zo goed als zeker hittegolf: het blijft kurkdroog
  Play
  Update

  WEERBE­RICHT. Volgende week zo goed als zeker hittegolf: het blijft kurkdroog

  Vandaag is het op de meeste plaatsen zonnig met wat hoge bewolking en temperaturen tot 23 graden in het centrum van het land. Zondag doen we er enkele graden bij. Volgende week krijgen we in België “naar alle waarschijnlijkheid” een nieuwe hittegolf, meldt het Koninklijke Meteorologisch Instituut (KMI). Bij een hittegolf gaat het kwik vijf opeenvolgende dagen naar 25 graden Celsius of meer, waarvan minstens drie dagen met 30 graden Celsius of meer. Vandaag wordt dan ook de waarschuwingsfase van het federale ozon- en hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan geactiveerd.
 1. Meer dan 7.000 kinderen kregen vorig jaar een dubbele familienaam, 975 mensen veranderden van familienaam

  Meer dan 7.000 kinderen kregen vorig jaar een dubbele familie­naam, 975 mensen verander­den van familie­naam

  Het aantal kinderen dat bij de geboorte een dubbele familienaam heeft gekregen, heeft in 2021 de kaap van 7.000 gerond. Het gaat om exact 7.026 kinderen, zo leren cijfers van de federale overheidsdienst Justitie donderdag. Het leeuwendeel van de gezinnen kiest nog steeds voor de familienaam van de vader. Verder blijkt uit cijfers van de FOD Justitie dat vorig jaar 975 mensen in ons land hun familienaam hebben veranderd. Een veelvoud liet de voornaam aanpassen.
 2. WEERBERICHT. “Doodnormale hittegolf” gaat vandaag van start en zal 8 tot misschien zelfs 12 dagen duren

  WEERBE­RICHT. “Doodnorma­le hittegolf” gaat vandaag van start en zal 8 tot misschien zelfs 12 dagen duren

  Naar alle waarschijnlijkheid begint vandaag de eerste hittegolf van het jaar, al kan die pas vrijdag officieel afgekondigd worden. De maxima liggen vandaag rond 23 of 24 graden op de Ardense hoogten, tussen 25 en 27 graden in het centrum en rond 28 of zelfs 29 graden in Belgisch-Lotharingen. Later deze week worden er dan weer temperaturen tot wel 35 graden verwacht: “We staan voor de warmste week van het jaar”, volgens weerman David Dehenauw.