Verschillende pediatrische ziekenhuizen trokken de voorbije dagen al aan de alarmbel over het stijgend aantal baby's en kinderen met acute luchtweginfecties.
Volledig scherm
Verschillende pediatrische ziekenhuizen trokken de voorbije dagen al aan de alarmbel over het stijgend aantal baby's en kinderen met acute luchtweginfecties. © Shutterstock/Belga

Of we moeten vrezen voor lockdown door RSV-circulatie bij baby's? "Niet aan de orde, maar zieke baby's of kinderen blijven wel beter thuis”

Viroloog Steven Van Gucht roept op om op te letten tijdens een bezoek of bijeenkomsten met baby's: “RSV circuleert typisch tijdens de wintermaanden en treft vooral de allerjongsten”. In combinatie met een stijgend aantal Covid-infecties, zorgt de sterke opmars van het Respiratory Syncytial Virus (RSV) bij zuigelingen voor toenemende druk op de zorgsector.

 1. De VS willen een munt van 1 biljoen dollar slaan om staatsschuld aan te pakken: kunnen wij dat ook?
  PREMIUM
  56

  De VS willen een munt van 1 biljoen dollar slaan om staats­schuld aan te pakken: kunnen wij dat ook?

  Een munt ter waarde van 1 biljoen dollar, ofwel 1.000 miljard. Het klinkt van de pot gerukt, maar in de VS pleiten belangrijke economen er wel voor. Met de hulp van een obscure wet uit de tijd van de Britse kolonisten is dat in theorie ook mogelijk. Hoe zit dat bij ons? Kunnen wij zomaar een munt van een biljoen slaan om onze staatsschuld te bestrijden? “In de middeleeuwen deed men niet anders: geld uit het niets op een munt slaan", zegt econoom Koen Schoors.
 2. Wendy verloor haar zoontje Kobe (5 weken) aan RSV: “Had ik mijn buikgevoel gevolgd, was ik wél naar de spoed gereden”
  PREMIUM

  Wendy verloor haar zoontje Kobe (5 weken) aan RSV: “Had ik mijn buikgevoel gevolgd, was ik wél naar de spoed gereden”

  In onze ziekenhuizen is het is alle hens aan dek om alle kindjes met luchtwegproblemen door een RSV-besmetting te kunnen behandelen. “Tegelijk wil ik hun ouders zeggen: goéd dat jullie naar het ziekenhuis gingen”, zegt Wendy Stippelmans (45). Zeventien jaar geleden verloor ze zoontje Kobe als baby aan RSV. “Vertrouwen op je buikgevoel is het beste wat je kan doen.”