Beeld ter illustratie
Volledig scherm
Beeld ter illustratie © Photo News

OCAD: “Rechts-extremisme is in opmars”

OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, kreeg vorig jaar 218 meldingen binnen in verband met terrorisme of extremisme. Eén dreiging werd beoordeeld als “zeer ernstig en nabij”. Dat meldt OCAD donderdag in zijn jaarverslag. “Dreigingen worden nog steeds het meest geuit via sociale media en berichtenapplicaties”, klinkt het.

 1. Jihadistisch en extreemrechts geweld blijft grootste terreurdreiging in Europa vormen

  Jihadis­tisch en extreem­rechts geweld blijft grootste ter­reurdrei­ging in Europa vormen

  Vorig jaar werden in de Europese Unie vier terreuraanslagen gepleegd, naast elf verijdelde en mislukte aanslagen. Dat blijkt uit het jaarlijkse terreurrapport Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT) dat Europol woensdag publiceert. De balans valt daarmee in 2021 een pak lager uit dan een jaar eerder. Toen telde Europol 57 gelukte, mislukte en verijdelde aanslagen. Toch mag dat de aandacht niet doen verslappen, beklemtoont de Europese organisatie: terroristen die alleen handelen en banden met jihadisten of extreemrechts hebben, blijven de grootste bedreiging vormen.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 1. Vredescollectief Ieper hoopt Vlaams-nationalistisch festival ‘Frontnacht’ alsnog te verijdelen: “Songteksten staan bol van rassenhaat en neonazisme”
  PREMIUM
  Ieper

  Vredescol­lec­tief Ieper hoopt Vlaams-nationalis­tisch festival ‘Frontnacht’ alsnog te verijdelen: “Songtek­sten staan bol van rassenhaat en neonazisme”

  Het nieuwe Vredescollectief Ieper wil niet dat het muziekfestival Frontnacht naar de Westhoek komt. Het collectief vond in de teksten van de bands die op de affiche staan heel wat bezwarend materiaal en vindt dat de door het stadsbestuur opgelegde voorwaarden duidelijk worden geschonden. Ze schreven dat neer in een open brief. “Een neonazistisch, fascistisch en racistisch muziekfestival hoort niet thuis in Vredesstad Ieper, nergens trouwens.” Het schepencollege won ondertussen nieuwe adviezen in en buigt zich opnieuw over de eerder verleende toelating.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.