Photothek via Getty Images
Volledig scherm
© Photothek via Getty Images

Nutri-Score krijgt update: rood vlees scoort slechter, vette vis beter

De Nutri-Score, die aangeeft hoe gezond een voedingsmiddel is, krijgt een update. Zo zullen vette vis en volkorenbrood in de toekomst beter scoren, terwijl rood vlees en noten en zaden een slechtere score zullen krijgen.

 1. Hoe (on)gezond is een Nutri-Score A of E nu écht? “De schaal houdt geen rekening met de bewerking en hoeveelheid die je gebruikt”
  PREMIUM

  Hoe (on)gezond is een Nu­tri-Sco­re A of E nu écht? “De schaal houdt geen rekening met de bewerking en hoeveel­heid die je gebruikt”

  Let jij in de supermarkt op de Nutri-Score die op de verpakkingen staat? En weet je wat die betekent? Is een A altijd gezond en een E het tegenovergestelde, of moeten we toch een tikkeltje kritischer zijn? “Zelfs frieten uit de diepvries krijgen een A-score”, zegt Dirk Lemaître van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. “Wanneer je die frieten bakt in vet, krijg je al een ander gezondheidsverhaal.” Hij legt uit hoe je die schaal juist interpreteert en waar je best rekening mee houdt tijdens het winkelen.
 2. VTM NIEUWS-journaliste Hannelore Simoens over bocht van Sammy Mahdi: “Rode lijn blijkt stippellijn te zijn”
  Play

  VTM NIEUWS-journalis­te Hannelore Simoens over bocht van Sammy Mahdi: “Rode lijn blijkt stippel­lijn te zijn”

  Na lange onderhandelingen heeft de Vlaamse regering dan toch een akkoord over de begroting. Hoewel coalitiepartij CD&V bijzonder hoog had ingezet op het groeipakket – de vroegere kinderbijslag – is voorzitter Sammy Mahdi dan toch akkoord gegaan met een eerder voorstel. Dat voorstel bevat echter geen koppeling van de kinderbijslag aan de spilindex, iets wat Mahdi maandag nog de “rode lijn” voor zijn partij had genoemd. “Die rode lijn blijkt meer een stippellijn te zijn”, reageert VTM NIEUWS-journaliste Hannelore Simoens.