De schade in Pepinster.
Volledig scherm
De schade in Pepinster. © Photo News

Nummer twee Belgisch leger: “Roeien met de riemen die je hebt, en die zijn heel kort geworden”

Luitenant-generaal Marc Thys, de tweede in rang in het Belgische leger, wijst op de "erosie" bij de hulpdiensten als een van de oorzaken die de hulpverlening in het rampgebied na de zware regenval bemoeilijken. "Het is roeien met de riemen die je hebt en die riemen zijn heel kort geworden", verklaarde de vicestafchef Defensie vanavond in Terzake op Canvas.

 1. Burgemeester Pepinster boos op Rode Kruis: “Krijgen geen efficiënte hulpverlening op het terrein, verzoeken blijven onbeantwoord”

  Burgemees­ter Pepinster boos op Rode Kruis: “Krijgen geen efficiënte hulpverle­ning op het terrein, verzoeken blijven onbeant­woord”

  De burgemeester van het door wateroverlast getroffen Pepinster, Philippe Godin, verwijt het Croix-Rouge de Belgique, de Franstalige evenknie van het Rode Kruis, “afwezig” te blijven in de hulpverlening. “We slagen er niet in om efficiënte hulpverlening op het terrein te krijgen ondanks onze herhaalde verzoeken die onbeantwoord blijven”, aldus Godin. De hulporganisatie is het niet eens met die kritiek en zegt in een reactie dat het actief is in 14 gebieden, waaronder ook Pepinster, die getroffen zijn door de overstromingen van twee weken geleden. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), vandaag op bezoek in Dinant en andere getroffen steden, zegt dat het Rode Kruis moet overleggen met de lokale besturen.
 2. Open Vld-voorzitter Lachaert over begroting: “Regering moet op zoek naar 2 tot 3 miljard”
  Play
  158

  Open Vld-voorzitter Lachaert over begroting: “Regering moet op zoek naar 2 tot 3 miljard”

  Volgens Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert moet de federale regering bij de begrotingsbesprekingen op zoek naar 2 tot 3 miljard euro. Dat vertelde hij deze middag in de VTM NIEUWS-studio. Volgens de voorzitter is er een compromis binnen de regering mogelijk, maar hij riep PS eveneens op om “niet elke dag ideeën te lanceren die niet betaalbaar zijn.” Lachaert benadrukt dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) morgen de besparingen zal toelichten tijdens de septemberverklaring.