Jozef Chovanec (38) stierf twee jaar terug na een gespierde arrestatie in de luchthaven van Charleroi.
Volledig scherm
Jozef Chovanec (38) stierf twee jaar terug na een gespierde arrestatie in de luchthaven van Charleroi. © RV

Nummer 2 van federale politie zet stap opzij naar aanleiding van politieoptreden in Charleroi: “Ik wil weten waarom ik niet op de hoogte was”

André Desenfants, de nummer twee van de federale politie, zet tijdelijk een stap opzij omdat hij niet op de hoogte is gebracht van het hardhandige politieoptreden op de luchthaven van Charleroi. Hij neemt de beslissing nadat er woensdag beelden waren opgedoken van het incident uit 2018, waarbij een 38-jarige man uit Slovakije zware verwondingen opliep en overleed. “Ik heb geen fouten gemaakt”, zei Desenfants. “Maar ik weet nog altijd niet waarom ik niet op de hoogte ben geweest van wat er zich daar heeft afgespeeld. Ik moet laten onderzoeken hoe dat komt en ik voel me verhinderd om mijn mandaat nog verder uit te oefenen tijdens dat onderzoek.” 

 1. Koen Geens en Pieter De Crem reageren gechoqueerd op politieoptreden waarbij man stierf: “Omstandigheden moeten uitgeklaard worden”

  Koen Geens en Pieter De Crem reageren gecho­queerd op politieop­tre­den waarbij man stierf: “Omstandig­he­den moeten uitge­klaard worden”

  De inspecteur die tijdens de uit de hand gelopen arrestatie op de luchthaven van Charleroi een Hitlergroet bracht, wordt met onmiddellijke ingang naar een binnendienst gestuurd. “Ze mag geen contact meer hebben met het publiek”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie. Dat is zopas beslist. In VTM Nieuws reageerden minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op de kwestie. “Dit is buiten alle proportie.”
 2. Weduwe van man die stierf nadat agenten op hem gingen zitten: “Na 2,5 jaar lijkt iedereen in België uit de lucht te vallen”
  PREMIUM

  Weduwe van man die stierf nadat agenten op hem gingen zitten: “Na 2,5 jaar lijkt iedereen in België uit de lucht te vallen”

  Ze krijgt er haar man niet mee terug, maar toch is het een kleine opluchting dat er eindelijk iets beweegt in het onderzoek. Dat zegt de weduwe van de Slovaakse man die stierf, nadat hij op de luchthaven van Charleroi hardhandig werd aangepakt door de politie. Justitieminister Geens vroeg het dossier op en de federale politie is met een tuchtonderzoek gestart. "Dit is een begin", zegt Henrieta (40) vanuit Slovakije. “Ik vind het tamelijk hallucinant wat er nu in België gebeurt.”
 1. Jonge vader overlijdt na politieoptreden in Charleroi: “Agenten maakten plezier terwijl mijn man onder hen lag te sterven”
  PREMIUM

  Jonge vader overlijdt na politieop­tre­den in Charleroi: “Agenten maakten plezier terwijl mijn man onder hen lag te sterven”

  Veel had het niet gescheeld, of haar man was vandaag burgemeester van zijn Slovaakse gemeente. Maar Jozef Chovanec (38), vader van een dochtertje, stierf twee jaar terug na een gespierde arrestatie in de luchthaven van Charleroi. Uit camerabeelden blijkt dat de politie minutenlang bovenop hem zat. "Bij de video's van de arrestatie van de Amerikaan George Floyd, dacht ik onmiddellijk: mijn man stierf op dezelfde manier", zegt zijn echtgenote Henrieta (40). "Alleen lachte de politie mijn man ook nog eens vierkant uit en bracht een agente naast hem een Hitlergroet."