Emeritus-professor stralingsbescherming Gilbert Eggermont (VUB) vindt de verlenging van de oude kerncentrales geen goed idee.
Volledig scherm
PREMIUM
Emeritus-professor stralingsbescherming Gilbert Eggermont (VUB) vindt de verlenging van de oude kerncentrales geen goed idee. © ANP/EPA/Wouter Maeckelberghe

Nucleair expert vindt verlenging kerncentrales geen goed idee: “Zou u in een vliegtuig stappen van meer dan 50 jaar oud?”

De regering wil nu ook de oudste kernreactoren van ons land langer openhouden. Maar is dat wel veilig? “Het is geen evidentie”, zegt emeritus-professor stralingsbescherming Gilbert Eggermont (VUB). “Het risico op een ramp wordt soms wat vergeten, maar het is er nog altijd - ook in ons land.”

117 reacties

  • Peter Dubelloy

    1 maand geleden
    Als men weet dat de volledige primaire kring(reactorvat, pompen, stoomgeneratoren) onder hoge temperatuur staan en een druk van 110kg/cm2 dan lijkt 50j een mooie ouderdom. Men zou beter zijn energie steken in de recyclage van hoog radioactief afval. Anders is dit een probleem voor de volgende 100j.
  • Jan Kerkhof

    1 maand geleden
    In een vliegtuig stappen van meer dan 50 jaar? Mits goed onderhouden: ja hoor, zonder aarzelen. En dat geldt ook voor kerncentrales: mits goed onderhouden kunnen die nog lang meegaan.
  • Marc Van den Daele

    1 maand geleden
    Het enige wat hier 50 jaar oud aan is, is de stalen kuip en de betonstructuur er om heen. Voor het overigee zijn die centrales in de loop der jaren mee gemoderniseerd. Ja er zijn risico's aan kernenergie, zelfs een windmolen is niet ongevaarlijk, In Nederland breken ze zelfs af na 20 jaar, bij sneeuw zijn ze een direct gevaar voor de omwonende wegens wegvliegen ijsplaten enz. Kortom energie opwekken op grote schaal brengt altijd risico's mee. Investeers in nieuwe om het risico te verkleinen.
  • Geert Tamsyn

    2 maanden geleden
    De vergelijking van een kernreactor met een vliegtuig is een beetje ongelukkig, natuurlijk. Maar de essentie blijft dat kernenergie grote risico’s met zich meebrengt, waarvan er zich al vele geconcretiseerd hebben, vandaar dat men kerncentrales op de grenzen bouwt. Ik ben ze liever kwijt dan rijk, vooral omdat er goede alternatieven zijn.
  • Peter Nols

    2 maanden geleden
    Straks gaan ze hier een oude vélo nog gaan vergelijken met een kerncentrale. En mogen ze straks al die kernafval in jullie nog komen begraven, want die discussie moet er ook nog komen. De mensen vergeten vlug. Zijn jullie nu al echt al dat verzet en betogingen hier in eigen land al vergeten.
  1. Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomtekort tegen 2025

    Elia waarschuwt federale regering opnieuw voor mogelijk stroomte­kort tegen 2025

    In een brief aan de federale regering zegt netbeheerder Elia dat het spaarzamer inzetten van onze resterende kernbrandstof noodzakelijk is om ook de komende winters aan onze binnenlandse stroombehoefte te voldoen. Zonder bijkomende maatregelen kan het tekort in ‘worst case’ oplopen tot 1,2 gigawatt tegen de winter van 2025 - omgerekend tot 10% van wat België verbruikt op de drukste momenten voor het stroomnet.
  2. INTERVIEW. Jonas Spruyt (33), de nieuwe dierenarts van de Zoo: “Je stapt niet zomaar op een leeuw af om te kijken wat er scheelt”
    PREMIUM
    2

    INTERVIEW. Jonas Spruyt (33), de nieuwe dierenarts van de Zoo: “Je stapt niet zomaar op een leeuw af om te kijken wat er scheelt”

    Twee jaar was Jonas Spruyt toen hij met zijn ouders voor het eerst de dierentuin van Antwerpen bezocht. Vandaag, ruim dertig jaar en tientallen bezoekjes later, mag hij zich de nieuwe dierenarts van Zoo Antwerpen en Planckendael noemen. Hij volgt ‘levende legende’ Francis Vercammen op, die eind mei definitief op pensioen gaat. “Ik heb me de voorbije jaren gespecialiseerd in verdoving, maar ik hoop toch dat de 7.000 dieren in beide parken me niet louter zullen zien als ‘de man met de spuit’.”
  1. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
    HLN Shop

    Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

    De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.