Winkelen -zoals hier in het shoppingcenter van Anderlecht- zal vanaf morgen verplicht met mondmasker moeten gebeuren.
Volledig scherm
Winkelen -zoals hier in het shoppingcenter van Anderlecht- zal vanaf morgen verplicht met mondmasker moeten gebeuren. © Photo News

Nu ze verplicht worden in winkels: hoe draag je een mondmasker? Welke maskers zijn het meest efficiënt? En wat zegt de wetenschap over het nut ervan?

Een mondmasker dragen in winkels wordt vanaf morgen verplicht. De ideale gelegenheid dus om nog eens enkele cruciale vragen over het lapje textiel te beantwoorden. Hoe draag je zo’n masker bijvoorbeeld correct? Welke maskers zijn het meest efficiënt? En wat zegt de wetenschap over het nut van mondmaskers?

48 reacties

 • Kathleen D'Haese

  1 jaar geleden
  Een vrijdagnamiddag op de trein 2 weken geleden. 4 jonge heren die lekker McDonalds zaten te eten op de trein... mondmaskers...? 3 keer is de treinbegeleider voorbij gelopen zonder te reageren. Toen ik de trein verliet heb ik mijn mening gezegd tegen de treinbegeleider. Hij antwoordde: 'we' reageren daar niet op want 'die' doen toch hun zin. Fraai hoor, ik wist niet wat ik hoorde, zal ik wel braaf een mondmaskertje dragen.
 • Gino Sinnesael

  1 jaar geleden
  Zeer naïef om te denken dat "sterk aangeraden" opgevolgd gaat worden, zeker als men reeds verschillende voorbeelden had van de schending van de richtlijnen via massabetogingen, het niet-respecteren van de social distancing (ook door menig politici!), enz. Is er al iemand gestorven door het dragen van een mondmasker? Moet men daarvoor professor of minister zijn om te weten dat soms enkel streng en duidelijk zijn helpt?
 • Erika Bekaert

  1 jaar geleden
  Kan een face shield ook? Ik vind dat praktischer om mezelf in mijn winkel verstaanbaar te maken tegenover oudere mensen die niet zo goed meer horen. Een face shield bedekt mijn volledige gezicht.
 • caro evi

  1 jaar geleden
  Die mondmaskers nemen de aerosols op tot een hoeveelheid verzamelde virussen die voldoende is om een effectieve besmetting te geven voor de drager.
 • pascal perneel

  1 jaar geleden
  Ik krijg gewoon geen lucht in die dingen, wilze best wel dragen maar houd dat met moeite een minuut vol
 1. ONZE OPINIE. “Achter de sterftecijfers in onze ziekenhuizen gaat meer schuil dan enkel menselijk leed: durven we dat onderzoeken?”
  PREMIUM
  15

  ONZE OPINIE. “Achter de sterftecij­fers in onze ziekenhui­zen gaat meer schuil dan enkel menselijk leed: durven we dat onderzoe­ken?”

  Na meer dan een jaar is er eindelijk wat meer zicht op de cijfers van het aantal coronadoden in onze ziekenhuizen. “Achter die cijfers schuilt meer dan enkel menselijk leed”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Ze kunnen ons mogelijk ook iets vertellen over bepaalde disfuncties in de zorg. Vraag is of iedereen die oefening wil maken.”
 2. Eerste vaccinatiecentra sluiten binnenkort de deuren, tot half oktober nog minstens één locatie per eerstelijnszone

  Eerste vaccinatie­cen­tra sluiten binnenkort de deuren, tot half oktober nog minstens één locatie per eerste­lijns­zo­ne

  Nog zeker tot half oktober blijft er in Vlaanderen minstens één vaccinatiecentrum per eerstelijnszone open. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten. Op een tien- à vijftiental locaties wordt bekeken of een fusie of een verhuis naar een kleinere locatie tot de mogelijkheden behoort, maar concrete beslissingen zijn daarover nog niet genomen.