Illustratiebeeld
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratiebeeld © ANP

Nu de ene lobbygroep na de andere naar versoepelingen hengelt: uit wie bestaat de ‘versoepelbrigade’, en wat willen ze precies?

De heropening van de kappers heeft de deur opengezet voor een lawine aan vragen om versoepelingen. Elke dag is er wel een andere lobbygroep of instantie die opstaat om versoepelingen te eisen: van de fitnesscentra en privésauna’s over het onderwijs en de cultuursector tot ijsjesverkopers en foorkramers. En niet te vergeten: wij allemaal. Het Overlegcomité van volgende vrijdag wacht de schier onmogelijke taak een traject uit te tekenen dat iedereen gelukkig stemt, zoveel is zeker. De versoepelbrigade: wie zijn dat allemaal, en wie wil wat? 

62 reacties

 • cyriel verbeek

  4 maanden geleden
  Ik heb geleerd te zwijgen over zaken waarvan je niets kent. Verschillende politiekers, met Bouchez op kop, vragen om versoepelingen. Wat heeft België toch slimme politiekers!
 • Leentje De Brauwer

  4 maanden geleden
  De uitspraak van voorzitter Koen Umans van de Vlaamse sportfederaties vind ik straf: “Een eerste heropstart geeft de sportclubs de nodige ademruimte om vragen rond terugbetaling van lidgelden te counteren. Dus als ik deze man goed begrijp wil hij de tennisuren voor winter indoortennis die ik deze winter betaald heb, niet terugbetalen. Dit kan niet hé, de prestatie (terrein verhuur) werd niet geleverd, daarom moeten de huurgelden wèl à 100% terugbetaald worden. Niks te "counteren" dus...
 • Dirk Claessens

  4 maanden geleden
  In Oostende, waar de Britse variant opgedoken is en welig tiert, mag men met half Belgie bijeenkomen en dan verschiet men ervan dat de besmettingen stijgen. Mensen met een rustig gelegen tweede verblijf mogen niet gaan omdat 't over de grens ligt. Begrijpe wie kan. Is 't de bedoeling om zoveel mogelijk mensen besmet te krijgen IN Belgie of is 't gewoon machtsvertoon??
 • karel dillen

  4 maanden geleden
  ja geert vanpraet en op 1 juli terug dicht met een derde golf bovenop, wedden?
 • geert vanpraet

  4 maanden geleden
  Als tegen opening horeca bent blijf dan in uw kot e! ge zijt niet verplicht om bij ons aan den toog te komen zitten e! Nu,de horeca zal openen op 1 april, wedden? Yeah
 1. Buiten meer versoepelen dan binnen: wordt dat de oplossing? Ook voor de experts zou dat een mogelijkheid zijn
  PREMIUM

  Buiten meer versoepe­len dan binnen: wordt dat de oplossing? Ook voor de experts zou dat een mogelijk­heid zijn

  Nu de coronacurve al enkele dagen weer de goede kant opgaat, pleiten verschillende politici opnieuw voor verdere versoepelingen. Het is waar de virologen voor vreesden: doe de kappers open en de versoepelingstrein is onherroepelijk vertrokken. Maar hoe moet het dan verder? Ondertussen rijpt het idee om een onderscheid te maken tussen binnen- en buitenactiviteiten. Ook bij de GEMS-expertengroep zou wel animo zijn om dat onderscheid te maken. Van terrasjes tot grotere ‘buitenbubbels’, dit is waar politici voor pleiten.
 2. Het contactbudget is het nieuwe toverwoord voor versoepelingen: “Vergelijk het met het huishoudbudget, met vaste maandelijkse kosten en een beperkt extraatje voor luxe”
  PREMIUM

  Het contactbud­get is het nieuwe toverwoord voor versoepe­lin­gen: “Vergelijk het met het huishoud­bud­get, met vaste maandelijk­se kosten en een beperkt extraatje voor luxe”

  Het ‘contactbudget’ is het nieuwe toverwoord voor de volgende versoepelingen, na de kappers en de lessen op de campus voor de studenten. De experten van de GEMS werken tegen volgende week vrijdag aan dat nieuwe advies voor het Overlegcomité. “Wij bieden de politiek een pakket aan versoepelingen, waarin verschillende opties mogelijk zijn. Het is dan aan de politiek om daaruit te kiezen", zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. Maar, zo benadrukt hij, het zal niét betekenen dat grote versoepelingen zoals de opening van de horeca snel zullen kunnen.
 3. Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Even uitpuffen na een bloedhete week? Deze nieuwe toppers kan je dit weekend streamen

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste vijf kijktips voor het weekend. Aangezien de Rode Duivels pas maandag opnieuw aan de bak moeten op het EK voetbal vulden wij onze Kijkgids voor u aan met Streamz Original ‘Glad ijs’, een kersverse parel uit de stal van Pixar en ‘Physical’, een nieuwe komedie-dramaserie in een eighties-sausje. Dit is onze streaming top vijf!