Nu al recordaantal klachten over stiptheid bij De Lijn: “Er moeten serieuze alarmbellen gaan rinkelen”
Tussen januari en september 2019 hebben reizigers 16.251 klachten ingediend over de gebrekkige stiptheid bij De Lijn. Dat zijn er nu al meer dan de 14.000 klachten vorig jaar. In dezelfde periode werden er 151.760 ritten afgeschaft, tegenover 200.000 afgeschafte ritten in heel 2018. Dat antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) in het Vlaams Parlement op vragen van Els Robeyns (sp.a) en Jos D'Haese (PVDA).
Delen per e-mail
De cijfers doken vorige week opnieuw op. In 2018 heeft de Vlaamse Ombudsdienst een recordaantal klachten gekregen over de afgeschafte bussen bij De Lijn. Vorig jaar werden 200.000 busritten geschrapt, de helft meer dan in 2017. En er kwamen zo'n 14.000 klachten binnen bij de klantendienst over de stiptheid van bussen en trams. Dat is zowat een kwart van alle klachten.
Personeelstekort
De voorlopige cijfers voor 2019 tonen geen beterschap. Integendeel, zo bleek uit het antwoord van de minister van Mobiliteit. Van januari tot en met augustus werden in Vlaanderen al 151.760 ritten afgeschaft. In meer dan de helft van de gevallen (84.267 afgeschafte ritten of 55,5 procent) is het personeelstekort de oorzaak voor de afgeschafte rit. Een andere grote oorzaak zijn de stakingen. Die waren in de betrokken periode goed voor 54.242 afgeschafte ritten (35,7 procent).
Verder blijft het aantal klachten over de gebrekkige stiptheid in stijgende lijn gaan. Zo zijn er tussen januari en september 16.251 klachten ingediend.
“Geen cijfers om vrolijk van te worden”
"Geen cijfers om vrolijk van te worden", erkent minister Peeters. Zij wijst op de noodzaak om dringend actie te ondernemen. Zo wordt er volgens haar hard gewerkt aan het probleem van het chauffeurstekort. "De Lijn meldt dat ze eind september 410 nieuwe chauffeurs heeft aangeworven. Tegen het eind van het jaar moeten dat er 570 worden", aldus Peeters. Verder is het volgens haar de bedoeling blijvend in te zetten op een betere doorstroming om de stiptheid te verbeteren en moet de geplande gegarandeerde dienstverlening ook helpen om het aantal afgeschafte ritten bij een staking terug te dringen.
Volgens Robeyns wijzen de cijfers op een structureel probleem bij De Lijn. "Er moeten serieuze alarmbellen gaan rinkelen", aldus de sp.a-politica. Volgens haar mag er absoluut niet verder bespaard worden op de middelen voor De Lijn. "Mensen blijven dagelijks in de kou staan, ze staan te wachten op een bus die niet komt. En dan krijgen we te horen dat het aanbod nog verminderd zal worden? Dat is de wereld op zijn kop."
“Lijn is al kapot bespaard”
Ook PVDA-parlementslid Jos D'Haese ziet geen ruimte voor extra besparingen of ‘efficiëntiewinsten’ bij De Lijn. "De Lijn is al kapot bespaard", klinkt het. De PVDA'er gelooft ook niet dat de gegarandeerde dienstverlening een antwoord zal zijn op de stakingen. "Daar is het antwoord niet minimale dienstverlening, maar maximale dienstverlening zodat het personeel zelf tevreden is en niet hoeft te staken", aldus D'Haese.
De PVDA'er waarschuwt ook voor de verdere privatisering van het openbaar vervoer. Daarvoor wijst hij naar buitenlandse voorbeelden, zoals in Nederland. "In Nederland is dat een fiasco. Terwijl een Omnipas in Vlaanderen 319 euro kost, kost een gelijkaardig abonnement in Nederland bijna 3.000 euro. Is het dat waar jullie naartoe willen?”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wielrennen2
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
18
Slechts 47 procent van personeel in Brusselse woonzorgcentra liet zich vaccineren
De vaccinatiegraad bij het woonzorgcentrumpersoneel in Brussel en in Wallonië ligt bedroevend laag. Dat bleek op de persconferentie van het Crisiscentrum. Meer dan de helft van het Brusselse personeel weigert zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Viroloog Steven Van Gucht voegde eraan toe dat daar in de meeste gevallen géén medische reden voor is. -
Koerdische jeugdbende vecht met zware wapens conflict uit op straat: “Situatie ontaard na toevallige ontmoeting op Chatroulette”
Een Koerdische jeugdbende heeft gisteravond een conflict in de straten van de Luikse voorstad Bressoux uitgevochten. Bij de confrontatie met enkele Tsjetsjenen vielen één dode en twee gewonden. Er werden zware wapens gebruikt, op de beelden is zelfs te zien hoe iemand met een Kalasjnikov in de lucht schiet. -
-
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
Koksijde
Waarom Koksijde de hoogste vaccinatiegraad van Vlaanderen kan voorleggen
Voor de hoogste vaccinatiegraad van Vlaanderen moet je in Koksijde zijn. Daar heeft 33,31 procent van de inwoners op zijn minst al één prikje gekregen, zo leren de cijfers van www.laatjevaccineren.be. Naar een verklaring is het niet ver zoeken: de kustgemeente telt de oudste bevolking van het land en net die groep komt als eerste aan de beurt. “Iedereen snakt naar die vrijheid”, reageert Paula Thijs, voorzitter van de lokale OKRA-afdeling. -
1
Oostkantons blikken verdeeld terug op paasvakantie
De toeristische sector in de Oostkantons blikt verdeeld terug op de paasvakantie. De bezettingsgraad van de logiesverstrekkende bedrijven geeft een uiteenlopend beeld. Dat meldt het Toeristisch Agentschap Oost-België vrijdag op basis van een online bevraging bij de 176 partnerbedrijven. -
Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?
Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
32 reacties
Dirk Dom
GUNTER ORTMANN
Lutgarde De Gieter
danny janssens
vanzeir guy