Kerncentrale in Tihange.
Volledig scherm
Kerncentrale in Tihange. © REUTERS

Noodvoeding kerncentrale Tihange 1 lag maandenlang onopgemerkt uit

Een stroomcircuit dat dient als back-up om de kerncentrale Tihange 1 indien nodig veilig tot stilstand te brengen, heeft vier maanden lang onopgemerkt zonder stroom gezeten. Er is nog een tweede back-upcircuit, maar dat lag drie weken uit voor onderhoud. De twee circuits mogen eigenlijk niet gelijktijdig zonder stroom zitten. 

11 reacties

 • Geert Tamsyn

  3 jaar geleden
  Niet het incident op zich is verontrustend, wel het feit dat het maandenlang onopgemerkt is gebleven.
 • Gert De Vries

  2 millennia geleden
  De verzekeraars in ons land vinden de risico’s op ernstige incidenten zo groot dat ze de Belgische kerncentrales niet meer willen verzekeren, zelfs niet een klein beetje. Alle Belgische kerncentrales samen zijn nu maar voor 1,5 miljard verzekerd. Voor de rest van de kosten en de miserie zal de belastingbetaler opdraaien. En de kosten van een zware kernramp in Doel kunnen oplopen tot 1400 miljard euro. Nog meer uitleg nodig ?
 • Otto-Jan Rongewaard

  4 jaar geleden
  De vraag is niet of er iets gaat mislopen met de Belgische kerncentrales in prive-beheer, maar wanneer.
 • Baldr VanHoek

  4 jaar geleden
  Prachtig toch. We kunnen effectief zonder kerncentrales en politici hebben het ongewild in hun beleid ook al opgenomen. Maw dit beleid is ongewenst groener dan dat bewindvoerders ooit hadden gedacht. Er zijn geen verkiezingen nodig om groen aan de macht te krijgen. Ze zijn al groener dan groen bezig. Wellicht gaan ze daarna nog groener lachen dan iedereen ooit kon vermoeden.
 • censor

  3 jaar geleden
  Die centrale gaat er op een blauwe maandag er niet meer staan, geen mens zou dat opmerken, België is een slaaplandje....hier een initiatief nemen wordt juridisch telkens in de grond geboord.
 1. Zo kijkt Nederland naar ons dreigend stroomtekort: “Plotseling is België een soort rampgebied geworden, waar alles uit de kast moet worden gehaald”
  PREMIUM
  de Volkskrant

  Zo kijkt Nederland naar ons dreigend stroomte­kort: “Plotseling is België een soort rampgebied geworden, waar alles uit de kast moet worden gehaald”

  Zes van de zeven Belgische kerncentrales zijn buiten dienst: ongekende stroomschaarste die leidt tot ongekende noodmaatregelen. Stroomboten, snelwegen zonder verlichting, minder wasjes draaien en éénpansgerechten serveren. Gelukkig is er sinds enkele weken een mooie nieuwe app, die veel ongemak kan voorkomen. Daarop kunnen de Belgen zien of ze de komende zeven dagen stroom hebben. Een soort Buienradar voor stroomstoringen dus.