Noodkreet uit zorgsector: “Italiaanse toestanden niet veraf in onze ziekenhuizen”
De bevolking snakt naar vrijheid en tal van sectoren staan te trappelen om te heropenen, maar in de ziekenhuizen is de situatie nog altijd zeer precair. De dramatische situatie die we vorig jaar in de Italiaanse ziekenhuizen hebben gezien, is nu ook bij ons “niet veraf”, klonk het op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.
Alle alarmen staan al een tijdje op rood in de ziekenhuizen, maar wat dat precies betekent, is voor velen een ver-van-mijn-bed-show.
Marcel Van der Auwera, diensthoofd Dringende Geneeskundige Hulpverlening bij de FOD Volksgezondheid, schetste daarom op de persconferentie hoe ernstig de situatie in de hospitalen is. Hij legde ook uit waarom er niet zomaar meer bedden op intensieve zorg beschikbaar kunnen gemaakt worden.
(Lees verder onder de foto)
Amper 82 bedden over
Momenteel zijn er lang niet in alle ziekenhuizen nog bedden vrij voor intensieve zorg, zei Van der Auwera. Van de 2.000 beschikbare bedden blijven er amper 82 over.
Het diensthoofd legde de nijpende situatie met behulp van twee plattegronden uit. “Dit is de kaart met al onze intensieve zorgeenheden in België”, verduidelijkte Van der Auwera. “2.000 bedden, verspreid over 128 eenheden.”
(Lees verder onder de foto’s)
“En dit is de situatie gisterennamiddag. Geen 128 eenheden en 2.000 bedden, maar 82 bedden. Dit betekent dat er niet in elk ziekenhuis een vrij bed op intensieve zorgen beschikbaar is.”
Zo waren er gisterenavond voor brandwonden nog twee plaatsen voor volwassen slachtoffers en nog twee voor kinderen. Bij een zware brand of een zwaar verkeersongeval met meerdere slachtoffers dreigt dus een probleem.
Dat bleek overigens maandag al na de zware brand in Anderlecht. En “een ongeval kan iedereen altijd overkomen”, benadrukte Van der Auwera.
Evacuaties naar het buitenland zijn niet uitgesloten.
Beperkte beschikbaarheid
Op dit moment moeten patiënten soms al naar een ziekenhuis ver van hun woonplaats.
“Gezien de beperkte beschikbaarheid aan bedden voor intensieve zorg in eigen land, hebben we ook opnieuw een beroep gedaan op Duitsland. Belgische patiënten zijn daar opnieuw welkom. Evacuaties naar het buitenland zijn niet uitgesloten”, aldus Van der Auwera.
Vorige week werd al een patiënt naar Duitsland gebracht. Het ging toen om een transfer die door een Belgisch ziekenhuis zelf werd geregeld, klonk het.
Afgelopen dinsdag heeft onze overheid (opnieuw) de officiële contacten gelegd met Duitsland om patiënten naar daar over te brengen als er in ons land geen plaats meer zou zijn.
“De vreselijke beelden van de Italiaanse ziekenhuizen staan op ons netvlies gebrand”, ging Van der Auwera verder. “Wij doen sinds meer dan een jaar ons uiterste best om zulke beelden in België te voorkomen. Helaas zijn we niet veraf van dergelijke scenario’s in onze ziekenhuizen.”
“Veel handen aan één bed”
Het diensthoofd krijgt naar eigen zeggen vaak de vraag waarom er na een jaar niet meer ziekenhuisbedden beschikbaar zijn. “Bedden zijn niet het probleem”, aldus Van der Auwera. “Wel het gebrek aan personeel om die bedden te kunnen opzetten.”
Hij gaf aan dat er drie verpleegkundigen nodig zijn om één bed op intensieve zorg minstens 24/7 open te houden. “Dat zijn véél handen aan één bed.”
Het zorgpersoneel voert al maandenlang krachttoeren uit om iedereen de juiste zorg te kunnen geven. “Al meer dan een jaar vragen we aan het personeel om boven zichzelf uit te stijgen. Het personeel is moe en uitgeput. Vragen om meer te doen, kan niet meer. Zij houden het systeem recht, maar rekenen ook op jullie hulp.”
Bekijk ook:
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat als corona in 1991 was opgedoken? “Meer kans op sterven en vijf jaar wachten op vaccin”
Wat als corona ons niet nu op de kop was gevallen, maar dertig jaar eerder? Hoe zou het geweest zijn in 1991, met een medische wetenschap die nog reuzenstappen moest zetten en zo zonder internet en smartphone? “Eén ding is zeker,” zegt Marc Van Ranst, “een besmetting zou toen meer een doodsvonnis hebben betekend dan nu, de druk op de klinieken zou groter zijn geweest en op een vaccin hadden we wellicht vijf jaar moeten wachten.” -
Vlaamse regeringspartijen stemmen violen: stikstofakkoord houdt stand
In verschillende interviews zaterdag stemmen de verschillende partijen uit de Vlaamse regering de violen. Het stikstofakkoord blijft overeind, luidt het bij CD&V, Open Vld en N-VA. -
update
Wie besmet is met apenpokkenvirus moet in isolatie “totdat letsels genezen zijn”, in totaal 3 besmettingen vastgesteld in ons land
Wie besmet is met het apenpokkenvirus moet in contactisolatie “totdat de letsels genezen zijn”. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in een persbericht. Hoogrisicocontacten moeten niet in isolatie, maar moeten 21 dagen aan zelfmonitoring doen om eventuele symptomen vast te stellen. Er zal gesensibiliseerd worden, in het bijzonder bij mensen met meerdere bedpartners en mannen die seks hebben met mannen. -
-
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
PREMIUM
“Helft van onze patiënten is tussen 29 en 62 jaar, drie op de tien halen het niet”: intensivisten zien versoepelen op 8 mei niet zitten
8 mei komt veel te vroeg, zeggen intensivisten. Zij voelen nog dagelijks hoe corona de hele ziekenhuisplanning in de war stuurt. In het UZ Gent is de helft van de patiënten jonger dan 62 jaar, zegt Dominique Benoit, diensthoofd Intensieve Zorg. Met andere woorden: de leeftijdsgroep die we nog niet aan het vaccineren zijn. En ook: “Wie nu op intensieve ligt, zal hier nog lange tijd liggen”, zeggen ze. Of erger. “De mortaliteit blijft hoog. 30 procent haalt het niet.” -
Iets kleiner Batibouw opent de deuren
Na een digitale editie in 2021 en uitstel in februari opent bouwbeurs Batibouw vandaag opnieuw de deuren in Brussels Expo. Met 600 exposanten zal de fysieke editie van 2022 wel wat kleiner zijn dan in het verleden. Voor corona kon de beurs nog op zowat 800 deelnemers rekenen.
29 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerhugo vanbrugge
chris Van den Eede
Mike Jansen
Kurt De Meue
Jones OK