RV
Volledig scherm
© RV

Nog meer terugroepacties door aanwezigheid ethyleenoxide: ijsstronken van Nestlé en haringfilets van Jumbo

Het gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide leidde sinds eind juni al tot liefst 50 terugroepingen van voedingswaren. Het ijsbedrijf Froneri, een joint venture van het Zwitserse voedingsconcern Nestlé en het Britse R&R Ice Cream en supermarktketen Jumbo voegen daar in samenspraak met het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) nog een aantal producten aan toe. 

 1. COLUMN. Zou men niet beter aan depressieve mensen lachende gerechtjes voorschotelen en op cardiologie hartverwarmende ovenschotels serveren?
  PREMIUM

  COLUMN. Zou men niet beter aan depressie­ve mensen lachende gerechtjes voorschote­len en op cardiolo­gie hartverwar­men­de ovenscho­tels serveren?

  Elke zaterdag blikt onze columniste Nadine Van Der Linden terug op de week. Het experiment waarbij Dina Tersago twee weken ziekenhuiskost nuttigde, waarbij haar gezondheid niet echt vooruit ging, brengt herinneringen terug. Klinieketen is nu eenmaal een categorie apart. De puree in ronde bollen, de ondefinieerbare vis, het knalgele puddingkje.... Moet men dààrvan genezen? Zou men niet beter aan depressieve mensen lachende gerechtjes voorschotelen en op cardiologie hartverwarmende ovenschotels serveren?
 2. Tientallen voedingsmiddelen bevatten verboden bestrijdingsmiddel: wat moet u doen?
  PREMIUM

  Tientallen voedings­mid­de­len bevatten verboden bestrij­dings­mid­del: wat moet u doen?

  De ethyleenoxidecrisis deint uit. Nadat vorig jaar sesamzaden teruggeroepen werden, regende het de voorbije weken alarmerende berichten over ijsjes, sauzen en specerijen. Ze bevatten allemaal sporen van het kankerverwekkende pesticide ethyleenoxide en worden door het federaal voedselagentschap FAVV teruggeroepen. Wat is ethyleenoxide, hoe gevaarlijk is het en wat moet u nu met die gewraakte Kiri-smeerkaas, Snickers-ijsjes of met ijs gevulde appelsienen?