Nog geen enkele boete voor reizigers die zich niet lieten testen
Tot nu toe kreeg nog geen enkele reiziger die bij terugkeer de verplichte coronatests niet aflegde, de beloofde boete van 250 euro. De verschillende beleidsniveaus wijzen naar elkaar, schrijft De Standaard dinsdag.
Delen per e-mail
Uit een rondvraag van de krant blijkt dat geen enkele instantie al boetes heeft uitgeschreven.
"Wij hebben nog geen boetes geregistreerd voor het niet-nakomen van de testplicht", zegt Jonathan Pfund, de woordvoerder van de federale politie, die ook de cijfers van de lokale politiezones verzamelt. Ook het College van Procureurs-Generaal heeft geen weet van boetes. Hetzelfde geldt voor Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing.
Strafbaar
Afgelopen weekend bleek dat tienduizenden Belgen die in januari uit een rode zone in het buitenland terugkeerden, de verplichte coronatest op dag 1 en 7 na aankomst niet ondergingen - wat strafbaar is.
Op 19 januari bepaalde het College van Procureurs-Generaal, dat het Belgische vervolgingsbeleid vormgeeft, dat inbreuken gesanctioneerd zouden worden met een minnelijke schikking van 250 euro. Ook wie een hoogrisicocontact had met iemand die besmet is, dient zich te laten testen.
Er is een werkgroep die zich daarover buigt
Lijsten
Wie uit het buitenland terugkeert, moet verplicht een Passenger Locator Form invullen en krijgt per sms een code om zich te laten testen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde in januari aan dat er op basis van de lijsten met wie zich niet heeft laten testen boetes zouden uitgeschreven worden.
Maar dat automatisch uitdelen van boetes, is nog niet van toepassing, zegt zijn woordvoerder nu. “Er is een werkgroep die zich daarover buigt.”
‘Geen evidentie’
Moykens voert aan dat het automatisch uitschrijven geen evidentie is. Zo kan het zijn dat terugkeerders zich wel lieten testen, maar niet op basis van de sms-code. Bij de lokale besturen luidt het dat ze geen informatie doorkrijgen over wie geen test aflegde.
Lees ook:
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze strengere regels komen er voor terugkerende reizigers: verplichte quarantaine, twee testen en extra controles
Het Overlegcomité heeft besloten dat er strengere regels komen voor Belgen die terugkeren uit het buitenland. Voortaan is quarantaine verplicht na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone, en wordt een coronatest verplicht op dag één en dag zeven na terugkeer. Voorts komen er ook extra controles op deze maatregelen. -
Kerstreizigers legden kiem voor Britse golf in België
Uit de analyses van besmettingen met de Britse variant (B.1.1.7) van het coronavirus blijkt dat reizigers in de kerstvakantie in het buitenland besmet zijn geraakt en het virus na hun thuiskomst verder hebben verspreid in ons land. Dat schrijft De Standaard zaterdag. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten. -
-
16
AstraZeneca-vaccin veilig voor zwangere vrouwen en (meeste) risicopatiënten
Het AstraZeneca-vaccin is veilig voor zwangere vrouwen en de meeste mensen met onderliggende aandoeningen. Enkel wie een sterk verlaagde immuniteit heeft, kan beter een inenting van Pfizer of Moderna krijgen. Dat meldt de taskforce vaccinatie, na enkele adviezen van de Hoge Gezondheidsraad. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
PREMIUM1
Moeten we niet voluit gaan voor éénprikstrategie? We vragen het aan Marc Van Ranst en Geert Molenberghs
-
Meer dan 40 procent laat zich niet testen bij terugkeer uit rode zone
Van alle Belgen die zich tussen 4 en 24 januari verplicht moesten laten testen op het coronavirus omdat ze terugkwamen van een reis in een rode zone heeft maar liefst 41 procent dat niet gedaan. Het gaat in totaal om ruim 28.000 reizigers. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
108 reacties
Jules Vermeers
emiel wouters
Gerard Braeckmans
Geert Landsman
Karlo Mulle