Volledig scherm
© Bart Leye

NMBS vraagt tien jaar langer exclusiviteit op binnenlands reizigersvervoer

Spoorwegmaatschappij NMBS wil de garantie krijgen dat ze ook de komende tien jaar de enige operator blijft voor het gesubsidieerde binnenlandse reizigersvervoer per spoor, ondanks de in 2023 geplande liberalisering. Dat staat in een memorandum dat de NMBS rondstuurde in de aanloop naar de verkiezingen van mei.

18 reacties

 • Jonas Fabel

  2 jaar geleden
  En jullie denken dat de vrij making van het spoor daardoor zal verbeteren. Wij hebben een veel te druk spoorbeheerder in zo'n klein land. Want iedereen wil dat de trein elke minuut van de dag stopt in zijn achtertuin. Die privé maatschappijen zullen zeker niet rijden tussen bv. Eeklo - Gent. Blijf dromen wat niet wil zeggen dat de NMBS niet stipter en beter moet worden. Die privé maatschappijen zullen ook hinder ondervinden van die pipo's die spoorlopen of laveren door overwegen.
 • Liselotte Huylebroeck

  2 jaar geleden
  bijna dagelijks te laat, in het weekend zelfs geen trein vroeg in de morgen, terwijl genoeg mensen ook in het weekend werken. Gisteren nog werden vertragingen op het laatste nippertje op het scherm gezet, daarna roepen ze dan doodleuk af dat die trein niet stopt in meerdere stations
 • Rudi Bollaerts

  2 jaar geleden
  Europa een geheel is ook concurrenten toelaten maar daar zijn ze bang genoeg voor en zeker al de NMBS ,hoe meer concurrentie hoe beter voor de klant en het zal dan rap gedaan zijn met te staken.
 • Jan Van Leive

  2 jaar geleden
  @Luc Rombaut ontegensprekelijk een vakbondsman , want de gevolgen van een openbare aanbesteding zal voor de vakbonden een ware catastrofe zijn . en dat is niet België die dat beslist , ze kunnen juist wat tegen houden. Gedaan om hun afgevaardigden als directeur voor alles en nog wat benoemen met riante lonen .Telefonie, energie ,Post hebben dit ook allemaal reeds meegemaakt en spoorwegen zal volgen ,liefst zo snel mogelijk een bedrijf moet rendabel zijn
 • Fons Casteels

  2 jaar geleden
  Akkoord, mits enkele voorwaarden: invoering van de minimale dienstverlening zodat stakingen tot een minimum beperkt worden. Onmiddellijk ontslag van alle stakers bij wilde stakingen. Minimale aankondiging van zeven dagen voor de andere stakingen, met respect voor de minimale dienstverlening. Terugbrengen van het aantal vrijgestelde vakbondsafgevaardigden van 750 naar 10.
 1. Coronacommissaris adviseert heropening horeca op te schuiven naar midden mei: “Beter niet te snel gaan”

  Coronacom­mis­sa­ris adviseert heropening horeca op te schuiven naar midden mei: “Beter niet te snel gaan”

  Coronacommissaris Pedro Facon gaat het Overlegcomité, dat zich normaal woensdag over de coronamaatregelen buigt, adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. Tot nu toe was de verwachting dat uit eten gaan of een glas gaan drinken op 1 mei weer mogelijk zou worden. "We kunnen nu beter niet te snel gaan", zegt Facon in een interview met De Tijd. Ook viroloog Marc Van Ranst zegt dat 1 mei “onmogelijk” wordt.
 1. Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl
  Play

  Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl

 2. Suthep is plots toeschouwer van een strijd tussen een bidsprinkhaan en een vogel
  Play

  Suthep is plots toeschou­wer van een strijd tussen een bidsprink­haan en een vogel