NMBS versterkt drukteplan tijdens paasvakantie: aantal reizigers richting kust tot 50 procent beperkt
UPDATEOmdat de paasvakantie bijna begint en het steeds drukker wordt op de treinen, vooral richting de kust, versterkt de NMBS het drukteplan. Zo zal de capaciteit van de treinen richting de kust met maar liefst 50 procent beperkt worden en mogen de reizigers op deze treinen enkel plaatsnemen aan het raam. Een eventueel reserveringssysteem instellen is een complexe zaak, zei NMBS-CEO Sophie Dutordoir op VTM NIEUWS.
Delen per e-mail
Op vraag van de regering voert NMBS bijkomende sanitaire veiligheidsmaatregelen door voor de treinen tijdens de paasvakantie. Deze maatregelen versterken het bestaande drukteplan van NMBS en gelden vanaf zaterdag 3 april tot en met zondag 18 april. Ook tijdens het weekend van 24 en 25 april moeten alle reizigers op treinen naar de kust plaatsnemen aan het raam, met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 12 jaar mogen plaatsnemen naast de volwassen persoon die hen begeleidt.
Maximum aantal en reservetreinen
NMBS zet tijdens de paasvakantie een maximum aantal treinen in, en dat naar alle bestemmingen in België. Deze veiligheidsmaatregel wordt al sinds het begin van de coronacrisis genomen, om ervoor te zorgen dat reizigers zich kunnen spreiden over de verschillende treinen en zich sanitair veilig kunnen verplaatsen met de trein.
NMBS houdt daarnaast een aantal treinen met bijhorend personeel achter de hand. Deze treinen staan verspreid over het spoornet, op een aantal strategische plaatsen. Zo kunnen ze bij incidenten snel worden ingezet, om de reizigers die reeds in het station zijn beter te kunnen spreiden over de treinen.
Veiligheidsagenten in de stations
Nog tijdens de paasvakantie zet NMBS elke dag meer dan 300 Securail-veiligheidsagenten en stewards in om de reizigers te spreiden over de verschillende treinen. Dat gebeurt voornamelijk in de grote stations. Zij kunnen reizigers opdragen om een andere trein te nemen bij te grote drukte.
Advies: bereid je reis voor
NMBS vraagt haar reizigers hun reis goed voor te bereiden en voor hun vertrek de NMBS-app te raadplegen. Via de routeplanner kan je zien hoe druk het is op de trein die je wil nemen. Kleurt je trein oranje of rood, neem dan een trein later of kies voor een andere bestemming. Voor wie naar de kust wil, is het aangewezen voor het vertrek best ook de druktebarometer van Westtoer via de website dekust.be te raadplegen.
Pilootproject in Oostende
Tijdens de paasvakantie zal er voor de stad Oostende een pilootpraject gelanceerd worden. Daarbij zal de stad één dag op voorhand door de NMBS worden geïnformeerd over het aantal reizigers dat van plan is met de trein naar Oostende te gaan. NMBS kan deze informatie verschaffen op basis van de opzoekingen die de reizigers doen in de routeplanner op de NMBS-app -en website.
Bij een positieve evaluatie kan dit systeem in een latere fase worden uitgebreid voor het treinverkeer naar de andere kuststeden.
“Iedereen mag zich verplaatsen naar waar en wanneer hij of zij dat wil”
De grote drukte van dinsdag in de stations van en naar de kust was een samenloop van omstandigheden, zei NMBS-CEO Sophie Dutordoir op VTM NIEUWS. “Eerst en vooral was het weer bijzonder uitnodigend om naar de kust te gaan. Ook de regeringsmaatregelen zijn momenteel zo, dat iedereen zich mag verplaatsen naar waar en wanneer hij of zij dat wil. Ten slotte maakte 60% van de reizigers dinsdag voor het laatst gebruik van de gratis railpass, wat concreet 170.000 reizigers in beide richtingen betrof.” De gratis ter beschikking gestelde railpass kwam er in nasleep van de eerste lockdown van voorjaar 2020 en vervalt vandaag.
Beter voorbereiden kon volgens Dutordoir niet. “We hebben een maximum aantal treinen in een maximum samenstelling laten rijden en dit met een maximum aantal mensen. Reizigers die naar de kust willen sporen, dienen zich aan op een zeer gecontentreerd moment in de voormiddag, tussen 09.00 uur en 12.00 uur. We hebben veertig treinen naar de kust laten vertrekken. Dit betekent dat er 30.000 zitplaatsen waren, waarvan 20.000 bezet waren.”
“Om overbezetting in de treinen zelf tegen te gaan, hebben we een gans systeem georganiseerd om reizigers druppelsgewijs veilig aan boord te laten gaan. Dit geeft wachtrijen in de stations. We volgen het sanitair protocol voor personenvervoer volledig.”
“Het kan altijd beter, maar het beheer van drukte is en blijft een zeer grote collectieve verantwoordelijkheid. Iedereen houdt zich aan de mondmaskerplicht op de treinen. Als de regering bepaalt dat iedereen zich vrij mag verplaatsen, is het aan ons de NMBS om dit maximaal te begeleiden. Ik kan niet meer treinen inzetten dan de degene die we hebben ingezet.” De spoorbaas stelt dat de terugreis dinsdagavond zonder problemen is verlopen.
Het instellen van een reservatiesysteem voor de trein is “bijzonder complex”. “In ons land kan iedereen gebruik maken van gelijk welk openbaar vervoer, zonder vooraf een teken te geven van reservatie. Een barrière die de politiek niet willen inlassen. Ook de ons naburige landen hanteren geen reservatiesysteem. Enkel op de hogesnelheidstreinen is het wel van kracht. Die hebben soms maar één tussenstop. Onze treinen hebben soms tien tussenhaltes.”
“Een eventueel reservatiesysteem moet ‘on top’ ons normale aanbod komen, waarbij mensen rechtstreeks van Luik naar Oostende kunnen gaan. Maar wil men dit wel?”
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Van Ranst over volle treinen naar zee: “Reserveringssysteem enige manier om drukte tegen te gaan”
We worden getrakteerd op stralende lentedagen en dat lokt zoals vanouds heel wat dagjesmensen naar de kust. Gisteren was er reeds een stormloop richting zee. Het resultaat: lange wachtrijen in stations en volle treinen. In een reactie bij HLN Live breekt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) een lans voor een reserveringssysteem op drukke lijnen. Ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is voorstander van zo’n systeem. De NMBS blijft vasthouden aan de druktebarometer. -
PREMIUM
Terrassen open tot 23 uur? Burgemeesters en politie willen mensen zo lang mogelijk op café houden
-
GENT
NMBS waarschuwt voor volle treinen, maar in Gent-Sint-Pieters kan je een speld horen vallen
De NMBS waarschuwde woensdag dat alle treinen vol zaten, en vroeg om niet naar de kust af te zakken met het mooie weer. ‘Treinen vol’ klonk het halverwege de ochtend. Maar in het station van Gent-Sint-Pieters viel daar weinig van te merken. -
-
Kust
“Blijf weg van de zee! De Noordzee is van iedereen, maar het virus ook”: gouverneur roept op om vandaag niet met de trein naar zee te gaan
West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé roept nogmaals op om vandaag niet met de trein richting kust te komen. “Eerlijk? Ik vrees nóg meer volk dan dinsdag. Maar wat kunnen wij nog doen? De verantwoordelijkheid ligt in Brussel”, aldus Decaluwé. -
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
HLN Drive
Cabrio on a budget: dit zijn de goedkoopste (maar daarom niet minder knappe) exemplaren
De zomer komt eraan en daarmee ook die zin om erop uit te trekken. Waarom niet met een cabrio op roadtrip door eigen land? HLN Drive zocht de 5 goedkoopste cabrio’s (allemaal onder de 30.000 euro) en analyseert ze. -
7 tips voor een koele tuin in de zomer