NMBS trekt tarieven fors op, schoolabonnementen worden bijna 10 procent duurder
De NMBS verhoogt op 1 februari de tarieven met gemiddeld 8,73 procent. Schoolabonnementen zullen bijna 10 procent duurder worden. De oorzaak ligt bij de fors gestegen inflatie en de hoge energieprijzen.
Een standaard ticket kost nu 7,70 euro, maar zal dus met bijna negen procent de hoogte ingaan. Een ticket voor senioren zal volgend jaar 7,80 euro kosten, een stijging van 0,60 euro. Wie jonger is dan 26 jaar (Youth Ticket) zal 7,10 euro moeten ophoesten (+0,50 euro).
Een gewone tienrittenkaart (‘Standard Multi’) wordt 9 euro duurder, tot 93 euro digitaal of 96 euro op papier. Woon-werkabonnementen en schoolabonnementen worden 9,73 procent duurder.
De stijging is nog sterker voor woon-werkabonnementen en schoolabonnementen: +9,73 procent. Het extra procentpunt voor de abonnementstarieven heeft te maken met het behalen van bepaalde stiptheidsdoelstellingen, zegt de NMBS. Dat is een bepaling uit het beheerscontract.
Grootste elektriciteitsverbruiker van het land
De hogere prijzen liggen in lijn met de gezondheidsindex. De beslissing werd eerder al genomen, maar de raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij heeft nu het licht op groen gezet.
De spoorwegmaatschappij zegt zich genoodzaakt te zien de tarieven aan te passen aan de impact van de stijgende inflatie en de energieprijzen. Met 3.800 treinen per dag is de NMBS de grootste elektriciteitsverbruiker van het land. Alleen al volgend jaar stijgt de elektriciteitsfactuur hierdoor met meer dan 200 miljoen euro. Daarnaast heeft ook de indexering van de lonen - vanwege de torenhoge inflatie - een grote impact. “De tariefaanpassing zal slechts een beperkt deel van de gestegen werkingskosten dekken”, aldus de maatschappij.
Vaker promoacties
Met een aantal “interessante initiatieven” wil de NMBS de trein toch aantrekkelijk houden. Zo belooft de spoorwegmaatschappij regelmatige promoacties, zoals het Duo Ticket van afgelopen zomer. Begin volgend jaar komt er een ‘Flex-abonnement’, bedoeld voor thuiswerkers die enkele dagen per week naar kantoor moeten.
De NMBS werkt ook aan eenvoudigere tariefformules, met bijvoorbeeld andere tarieven in dal- en spitsuren. Die komen er echter pas in de loop van 2024, liet CEO Sophie Dutordoir in de Kamercommissie Mobiliteit optekenen.
Gilkinet: “Slecht signaal”
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is niet opgezet met de prijsstijging. “Een slecht signaal, vooral nu onze landgenoten geconfronteerd worden met een ongeziene energiecrisis. Als regering willen we net ook meer reizigers naar het spoor lokken om de klimaatcrisis aan te pakken.”
De vicepremier tracht naar eigen zeggen al weken om oplossingen te vinden, zodat de prijsstijgingen niet enkel voor rekening van de reiziger zijn. Hij denkt onder meer aan een schrapping van de btw op treintickets, een maatregel die hij naar eigen zeggen zal blijven verdedigen. Volgens Gilkinet komt de btw-verlaging aan bod in het kader van de fiscale hervorming die de regering nog voor het einde van het jaar bespreekt.
Groen: “Btw schrappen”
Groen-Kamerlid Kim Buyst heeft intussen een wetsvoorstel klaarliggen om de btw op alle vormen van openbaar vervoer te schrappen, laat ze weten in een reactie. “Hogere ticketprijzen, in deze crisistijden, zijn onaanvaardbaar. Daarom vragen wij om de btw op al het openbaar vervoer definitief te schrappen. Het openbaar vervoer moet financieel toegankelijk blijven voor iedereen”, aldus Buyst.
Groen benadrukt ook dat het treinaanbod structureel moet worden uitgebreid, zodat het openbaar vervoer aantrekkelijker en toegankelijker wordt. “Duurdere tickets passen niet in deze ambitie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM140
Hoezo België heeft geen Leopard-tanks? Freddy heeft er 50 in zijn hangar staan. Hier legt hij uit waarom hij ze aan een veelvoud van de aankoopprijs wil verkopen
België kan geen zware Leopard-tanks naar Oekraïne sturen, omdat ze enkele jaren geleden werden opgekocht door Freddy Versluys (65). In zijn hangar staan honderden gevechtsvoertuigen die op een nieuw leger wachten, want onder andere het Britse leger behoort tot zijn klanten. Wij gingen een kijkje nemen in zijn ‘etalage’. “Als wij zo’n tank volledig opknappen en doorverkopen, dan kan het prijskaartje makkelijk oplopen tot 1 miljoen euro." -
Premier De Croo bevestigt ruim 90 miljoen euro aan militaire steun voor Oekraïne: “Grootste steunpakket tot nu toe”
Ons land gaat militair materieel zoals legervoertuigen, geweren, afweergeschut en kogels naar Oekraïne sturen. In totaal gaat het om 92 miljoen euro aan militaire steun, kondigde premier Alexander De Croo (Open Vld) aan op een persconferentie. Het gaat onder meer om luchtdoelraketten en machinegeweren. De totale waarde van alle geleverde en toegezegde militaire hulp staat nu op 223,4 miljoen euro. Daarnaast stuurt ons land ook voor 69 miljoen euro aan humanitaire hulp naar het door oorlog geteisterde land. -
PREMIUM30
Deze 74-jarige graaf uit Beervelde brengt jeeps naar Oekraïense frontsoldaten: “Maak van mij geen heilige, alstublieft”
-
-
Rock the office: 15 powertassen voor een sterke entree op het werk
Chic, chiquer, chicst: in 2023 zeggen we onze coronahuispakken definitief vaarwel en gaan we massaal voor een gesofisticeerde look. Een powertas is hét perfecte accessoire om je kantooroutfit naar een hoger niveau te tillen. Elegant in de hand, losjes om de schouder of lief voor je rug? Dat praktisch en trendy wel degelijk samengaan bewijzen deze vijftien toptassen. -
Kost overstromingen in Wallonië opgelopen tot bijna 2 miljard euro
De Waalse regering en de verzekeraars hebben een nieuw akkoord gesloten over de verdeling van de 323 miljoen euro extra die de overstromingen in Wallonië hebben gekost aan de slachtoffers. Dat schrijft L'Echo zaterdag. In totaal kostten de overstromingen van juli 2021 963 miljoen euro aan de verzekeringsinstellingen en 1,03 miljard euro aan het Waals gewest. -
Gouden 114
Dure tegenvallers: welke vijf spelers kan je best transfereren in je Gouden 11-team?
Spelers als Paul Onuachu, Toby Alderweireld en Simon Mignolet zijn hun prijskaartje meer dan waard, maar welke dure vogels vallen - voorlopig - tegen in de Gouden 11? Tijdens het seizoen heb je recht op maar liefst zes transfers, gebruik ze dus verstandig. -
PREMIUMPolitiek31
Bouwfirma’s krijgen subsidies voor sociale woningen: overheid garandeert opbrengst tot 115 procent
Vastgoedpromotoren die bereid zijn om sociale en betaalbare woningen te bouwen, krijgen er een mooi extraatje bovenop: de Vlaamse overheid garandeert hen een opbrengst tot 115% van de normale marktprijs. Volgens Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zijn de subsidies broodnodig om het aanbod op de woningmarkt te vergroten.
39 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWalter Van Criekinge
gerry vermeulen
Gino Denil
yvo mast
Lutgarde Billens