Nieuwe voedselcrisis in de maak? Van cordon bleu tot specerijen: lijst van teruggeroepen producten wordt steeds langer
Van smeersalades, cordon bleu en stoofvlees tot kookham en roomkaas: de lijst met producten die supermarkten op bevel van de Belgische voedselwaakhond FAVV uit de winkelrekken moesten terugroepen was in augustus en september opvallend lang. Er zat te veel van het gewasbeschermingsmiddel ethyleenoxide in, een pesticide die kanker kan veroorzaken. Al een jaar wordt er te veel van het product aangetroffen in Europees voedsel.
Voedingsbedrijf Meat&More roept vandaag, in overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), kip andalouse en tonijnsalade terug, ook wegens de aanwezigheid van residu van gewasbeschermingsmiddelen (ethyleenoxide). Beide producten werden verdeeld in de filialen van Bon’Ap en Buurtslagers.
Lange waslijst
Een dikke week geleden moesten de supermarkten ook al een lange waslijst van producten uit de handel nemen wegens sporen van ethyleenoxide. Delhaize haalde gevogeltefondue, cordon bleu, orloffgebraad, kip cordon bleu, wraps en fusilli uit de handel. Jumbo haalde eveneens cordon bleu uit de handel. Vleeswaren De Keyser moest dan weer culinaire kookham (verdeeld bij Cora) en ontvette kookham en kookham baguette speciaal (Makro) terugroepen. Tot slot werd ook de maaltijdsalade met geitenkaas van het merk Gourmet Greens uit de handel gehaald.
De afgelopen dagen kwamen daar ook nog onder andere de smeersalades van Delicio, de cordon bleu van Lidl, stoofvlees van het merk Jermayo en de cordon bleu van Intermarché bij. Het afgelopen jaar riepen de supermarkten in ons land zeker 200 producten terug, zo berichtten verschillende media. Is er een nieuwe voedselcrisis in de maak? Of hoeven we nog niet te panikeren?
Tegen schimmels en salmonella
De grote bosdoener is dus ethyleenoxide, een stof die in Europa verboden is, maar in andere landen gebruikt wordt om schimmels of salmonella te weren. Als het hier in producten wordt aangetroffen, moeten die uit de rekken worden gehaald. Wie ervan eet, loopt niet onmiddellijk gevaar, maar als je dagelijks in grote hoeveelheden jaren producten met ethyleenoxide consumeert, is er een mogelijk risico voor de gezondheid.
Voor de zomer werd ook ethyleenoxide aangetroffen in peper, gember en kurkuma. Ook de ijsjes van Mars en Ola verdwenen daardoor uit de rekken, alsook Heks’nkaas, één van de typisch Hollandse producten die Albert Heijn verkoopt. Het begon allemaal in de zomer van vorig jaar toen een Italiaans voedingsbedrijf ontdekte dat zijn producten besmet waren met ethyleenoxide. De sesam die in de producten zat, kwam uit India en was verwerkt in België. Het zaad werd verwerkt door verschillende voedingsbedrijven en zo verspreid over heel Europa.
Strenge Europese regels
Het grote publiek lijkt nog niet wakker te liggen van de terugroepingen, maar de bedrijven wel. “Gemiddeld moeten we bij Delhaize zo’n 15 producten per jaar uit de winkelrekken halen, maar dit jaar zijn het er al 50”, aldus woordvoerder Roel Dekelver bij VRT NWS vorige week. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, en handelsfederatie Comeos daarentegen hebben bedenkingen bij de massale terugroepacties en vragen om de strenge Europese regels te herbekijken. Ook de Belgische regering zou de Europese Commissie gevraagd hebben om minder snel producten terug te roepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Supermarkten roepen opnieuw tal van producten terug wegens aanwezigheid kankerverwekkend pesticide
Een aantal supermarkten heeft woensdag opnieuw een lange waslijst van producten uit de handel genomen wegens de aanwezigheid van het kankerverwekkende pesticide ethyleenoxide. Het gaat onder meer om kookham, cordon bleu, wraps, pasta en maaltijdsalade. De terugroepacties komen er na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). -
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest. -
PREMIUM
België “extralegaal” splitsen zoals De Wever wil: hoe zou dat juist gaan?
-
-
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
PREMIUM27
ONZE OPINIE. “Extra geld voor de lagere lonen? Het begrotingstekort? De fiscale hervorming is een vals antwoord op alle problemen”
“300 euro extra voor de lagere lonen. Dat was het idee van Groen, de partij die hekelt dat partijen willen scoren maar het intussen zelf probeert te doen. Hoe ze die 300 euro extra wil betalen? De fiscale hervorming. Die bestaat nog niet. En die fiscale hervorming moet ook het begrotingstekort oplossen”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “De fiscale hervorming is een valse witte vlag waar politici mee zwaaien om kritiek te doen verstommen.” -
Telenet sluit akkoord over aanbieden internet en tv op Orange-netwerk in Wallonië
Telenet en Orange hebben een nieuw akkoord gesloten waarmee ze voor vijftien jaar toegang krijgen tot elkaars vaste netwerk, zo melden beide telecombedrijven. Telenet kan zo voor het eerst vast internet en tv verkopen in heel Wallonië. Al moet de Europese Commissie wel nog lichten op groen zetten. -
Na veertig jaar gaat vanavond definitief de stekker uit Tihange 2: “Vergissing van de eeuw”
Na Doel 3 is het vandaag de beurt aan de kernreactor Tihange 2 om definitief van het stroomnet gekoppeld te worden, na een carrière van precies veertig jaar. De centrale - uitgebaat door Engie Electrabel - met een capaciteit van 1.008 megawatt produceerde in al die jaren genoeg elektriciteit om België drie jaar lang van stroom te voorzien. Een honderdtal mensen zijn samengekomen om te betogen tegen de definitieve sluiting van Tihange 2. Onder hen politici als Bart De Wever (N-VA) en Marie Christine Marghem (MR).
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer