Fotomontage. Het gefossiliseerde voorhoofdsbeen, opgegraven in Dormaal, waarmee de nieuwe soort ontdekt werd door wetenschappers en een gekko (Phelsuma madagascariensis) ter illustratie.
Volledig scherm
Fotomontage. Het gefossiliseerde voorhoofdsbeen, opgegraven in Dormaal, waarmee de nieuwe soort ontdekt werd door wetenschappers en een gekko (Phelsuma madagascariensis) ter illustratie. © Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) en Getty Images

Nieuwe uitgestorven gekkosoort beschreven: oudste Europees exemplaar leefde in België en is vernoemd naar Dormaal

 Een internationaal team van paleontologen heeft een nieuwe (uitgestorven) gekkosoort beschreven op basis van een fossiel afkomstig uit Dormaal, een deelgemeente van Zoutleeuw in Vlaams-Brabant. Het dier leefde zowat 56 miljoen jaar geleden en vormt zo de oudste gekkosoort in Europa.

 1. Geen verschillende berekeningsmethode meer voor variabele contracten: het wordt duidelijker welk energiecontract nu het best is voor jou

  Geen verschil­len­de bereke­nings­me­tho­de meer voor variabele contracten: het wordt duidelij­ker welk energiecon­tract nu het best is voor jou

  Vanaf november 2022 zullen de energieregulators VREG, CWaPE, BRUGEL en CREG een uniforme methode gebruiken om de geschatte jaarkost van contracten met een variabele prijs voor elektriciteit en aardgas te berekenen. De nieuwe methode, die door de VREG, de Vlaamse Regulator voor Energie en Gas, sinds mei 2022 wordt toegepast, houdt rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden. Hierdoor krijg je een juister beeld op basis van de laatst beschikbare prijsnoteringen op de energiebeurzen voor toekomstige leveringen.
 2. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.
 1. Een ongeval door de laaghangende zon: wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing?
  Independer

  Een ongeval door de laaghangen­de zon: wie is aansprake­lijk bij een kop-staartbot­sing?

  Het is je ongetwijfeld al opgevallen tijdens het autorijden: de zon hangt tegenwoordig een pak lager dan tijdens de zomerperiode. Dat vermindert bij momenten serieus de zichtbaarheid van de weg. Koppel dit aan het drukke spitsverkeer en het risico op een kop-staartbotsing in de file is nu een stuk hoger. Ben jij betrokken bij zo'n ongeval? Dan is het soms lastig te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade. Independer.be zet daarom 4 mogelijke kop-staartbotsingen op een rij.