Nieuwe richtlijnen: bij meerdere besmettingen kan nodig zijn dat volledige klas in quarantaine moet
Als er in de crèche, kleuter- of lagere school één kind Covid-19 heeft, worden de andere klasgenoten en leerkracht beschouwd als laagrisicocontacten. Als er meerdere besmettingen zijn in een klas of groep, of indien een leerkracht of kinderverzorgster positief test, kan het nodig zijn de volledige klas of groep in quarantaine te plaatsen. Dat blijkt maandagavond uit nieuwe richtlijnen van gezondheidsinstituut Sciensano.
Voor de contactopvolging in onderwijs en kinderopvang werden er enkele wijzigingen doorgevoerd. “Als er in de crèche, kleuter- of lagere school één kind Covid-19 heeft, worden de andere klasgenoten en leerkracht beschouwd als laagrisicocontacten.”
“Laagrisicocontacten moeten enkel getest worden als ze symptomen vertonen en moeten niet in quarantaine. Ze mogen dus verder naar school én naar hun andere activiteiten. Ze moeten wel contact vermijden met personen die een hoog risico hebben op een ernstig verloop van Covid-19, zoals grootouders”, luidt het.
Als er meerdere besmettingen zijn in een klas of groep, of indien een leerkracht of kinderverzorgster positief test, kan het nodig zijn de volledige klas of groep in quarantaine te plaatsen. “In die gevallen heeft het CLB de opdracht om het risico in te schatten”, zegt Ria Vandenreyt van Zorg en Gezondheid deze avond. “Het CLB moet inschatten hoe groot het risico is dat die besmette persoon anderen kan besmetten en moet dan beslissen of de klas in quarantaine moet of niet. Elk hoogrisicocontact moet dan getest worden.”
Als een kind in het lager onderwijs een bevestigd geval van Covid-19 is, worden de andere kinderen in de klas, evenals de leerkracht beschouwd als contactpersonen met een laag risico.
Als de leerkracht een bevestigd Covid-19 geval is, zullen de leerlingen van zijn/haar vaste klas meestal hoog-risico contacten zijn. “De leerkracht loopt immers rond, kan niet steeds afstand houden en mondmaskers zijn in de lagere school niet aangeraden. Indien een gedetailleerde risicoanalyse wel mogelijk is, worden alleen kinderen met een blootstelling van meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand beschouwd als hoogrisicocontacten”, benadrukt Sciensano.
Kinderen mogen na een laag-risicocontact verder naar school gaan en deelnemen aan andere activiteiten. Ze moeten contact vermijden met personen met een hoog risico op ernstig verloop van Covid-19, zoals grootouders.
Als er in een klas meer dan één geval is en de klas was nog niet gesloten, wordt de procedure gevolgd zoals beschreven in de beslisbomen. Samengevat zal de klas gesloten worden voor 7-10 dagen als 2 leerlingen besmet raken binnen de 14 dagen, tenzij het epidemiologisch onderzoek uitwijst dat de besmettingen waarschijnlijk buiten de klas werden opgelopen.
Sciensano verduidelijkt vanavond nog eens dat volledig gevaccineerde personen in de meeste gevallen vrijgesteld worden van quarantaine na een negatieve eerste test. “Zo’n vroege negatieve test sluit echter niet uit dat de persoon toch besmet werd en zich in de incubatieperiode bevindt. Daarom moet de eerste test vanaf nu steeds aangevuld worden met een tweede test, 7 dagen na het laatste risicocontact”, benadrukt Sciensano.
Omdat het risico in de huidige situatie echter relatief klein is, moet de persoon in tussentijd niet in quarantaine blijven. Ook ongevaccineerde reizigers die terugkeren uit een rode zone in het EU-Schengengebied moeten nu tweemaal getest worden, maar de quarantaine eindigt nog steeds na de eerste negatieve test. Deze wijzigingen gaan in vanaf 31 augustus.
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Federale overheid gaf sinds 2020 ruim 124 miljoen euro uit aan consultants
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
België telt 11.697.557 inwoners: ruim 113.000 meer als gevolg van internationale migratie
België telt 11.697.557 inwoners: dat is ruim 113.000 meer in vergelijking met vorig jaar, vooral als gevolg van internationale migratie. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Statbel, die vandaag werden gepubliceerd. -
-
Overheidsingrijpen na renteverhoging Belfius volgens Bertrand “niet noodzakelijk”: “Laat de markt zijn werk maar doen”
-
PREMIUM
Aantal windturbines op land zal komende tien jaar bijna verdrievoudigen in Vlaanderen: “Een drastische stijging”
Staan er binnenkort bijna drie keer zoveel windturbines in Vlaanderen als vandaag? Distributienetbeheerder Fluvius gaat ervan uit dat de capaciteit van windenergie op land de komende tien jaar spectaculair zal toenemen. “Een drastische stijging.” -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
Independer
Te laat voor je keuring en in tussentijd een ongeval veroorzaakt: hoe zit het dan met je autoverzekering?