Jozef Chovanec (38) stierf twee jaar terug nadat hij in de luchthaven van Charleroi gearresteerd werd.
Volledig scherm
Jozef Chovanec (38) stierf twee jaar terug nadat hij in de luchthaven van Charleroi gearresteerd werd. © RV

Nieuwe richtlijn na zaak-Chovanec: geen cel meer voor psychotische arrestanten

De lokale en federale politie willen extreem agressieve arrestanten niet meer in de cel opsluiten. Een goede maand na het uitlekken van de zaak-Chovanec stelde de politietop een eerste nieuwe richtlijn voor. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

 1. Getuigen over wantoestanden bij federale politie: "Hoofdinspecteur ging langs bij ouders van politievrouw om slecht te spreken nadat ze geen relatie wilde”
  PREMIUM

  Getuigen over wantoestan­den bij federale politie: "Hoofdin­spec­teur ging langs bij ouders van politie­vrouw om slecht te spreken nadat ze geen relatie wilde”

  Na de beelden van agenten die een dansje doen naast de stervende Jozef Chovanec en een Hitlergroet brengen, willen verscheidene inspecteurs van de federale politie niet langer zwijgen. “Pesterijen en seksueel grensoverschrijdend gedrag worden getolereerd”, zeggen ze. “En met klachten gebeurt niets.” De redactie kreeg inzage in mailverkeer met Comité P en de klachten bij de Algemene Inspectie.
 1. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.
 2. Twee politiedirecties ontvingen rapport zaak-Chovanec binnen drie dagen na zijn overlijden: beperkte informatie over interventie tijdens delirium

  Twee politiedi­rec­ties ontvingen rapport zaak-Cho­vanec binnen drie dagen na zijn overlijden: beperkte informatie over interven­tie tijdens delirium

  De Directie van de Operaties van de Bestuurlijke Politie (DAO) en de Interne Directie voor preventie en bescherming op het werk (CGWB) hebben op 2 maart 2018 het politierapport ontvangen dat is opgesteld na het verblijf in de cel en de overbrenging naar het ziekenhuis van Jozef Chovanec. Dat blijkt uit documenten die zijn overgemaakt aan de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.