Nieuwe nummerplaten die starten met indexcijfer ‘2' eind januari in gebruik genomen
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft vandaag het startschot gegeven voor de druk van de laatste nummerplaat die begint met indexcijfer ‘1' en de eerste die begint met ‘2'. Die laatste zullen wellicht eind januari of begin februari in gebruik genomen worden.
Delen per e-mail
Georges Gilkinet bracht een bezoek aan de werkplaatsen voor nummerplatenproductie, de firma OTM-Zénith in Sint-Agatha-Berchem. Die firma procedeerde in totaal 11 miljoen nummerplaten die beginnen met het cijfer ‘1'. Gilkinet startte de markering van de laatste nummerplaat beginnend met ‘1' en de eerste plaat beginnend met ‘2'. Deze nieuwe nummerplaten staan volgens Gilkinet symbool voor "de overstap naar een veiligere, duurzamere, gedeelde mobiliteit die elke weggebruiker plaats geeft op de weg".
"De manier waarop we ons dagelijks verplaatsen, evolueert voortdurend", zegt Gilkinet. "Vroeger kregen we een zekere vrijheid, maar vooral veel gedoe door één of twee privé-auto's te kopen. Nu is het aanbod van openbaar vervoer beter en bestaat er deelmobiliteit. Steeds meer Belgen kiezen voor actieve verplaatsingen, bijvoorbeeld met een (elektrische) fiets of deelauto."
Ook steeds meer bedrijven bieden volgens de minister mobiliteitsdiensten aan. "Ik wil dat het makkelijker wordt om je vervoersmiddel te kiezen in functie van wat je op dat moment nodig hebt. Mobiliteit moet evolueren naar een efficiënte en duurzame dienst die voor iedereen beschikbaar is."
De auto heeft volgens Gilkinet een plaats in de mobiliteit van morgen, maar staat niet langer centraal. "Er komt een beter evenwicht met andere vervoersmodi, zoals openbaar vervoer, deelmobiliteit en privévervoer", benadrukt de minister.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Isoleren: welk materiaal kies je het best en waar moet je op letten?
Wil je je vloeren, muren of dak isoleren? Dan heb je keuze uit een ruim aanbod aan materialen: minerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. Maar hoe weet je nu welk materiaal je moet kiezen en waar je daarbij vooral op moet letten? Bouwsite Livios zet de meest gebruikte materialen voor jou op een rijtje. -
Bad of douche? Dit zijn de voor- en nadelen
-
PREMIUM
Pas vrijdag wordt knoop over strengere reisregels doorgehakt. Wat moeten we verwachten?
-
-
"Geef vrachtwagenchauffeurs vrijstelling voor Passenger Locator Form”
Transportfederatie Febetra wil dat het verplicht invullen van een Passenger Locator Form (PLF) wordt afgeschaft voor vrachtwagenchauffeurs. De federatie zegt dat nu het Overlegcomité overweegt om quarantaine en coronatest te verplichten voor wie minstens 16 uur in een rode zone is geweest, in plaats van de huidige 48 uur. "Voor professionele verplaatsingen is er een uitzondering op de quarantaine en test", zegt Febetra. "Maar al die PLF's leiden tot een hoop administratieve rompslomp.” -
PREMIUM
Populair, maar (altijd al) verboden: tot zover de campermaaltijden op de restaurantparking
-
Sparen Wat is de impact van de Europese Centrale Bank op uw centen?
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige maand beslist om haar rentetarieven te behouden en nog meer overheids- en bedrijfsobligaties aan te kopen. Spaargids.be bekijkt hoe die maatregelen ook een belangrijk indirect effect op de rentetarieven van uw spaarrekening hebben, én op de hypothecaire rente voor woonkredieten. -
Grote daling in aantal onderzoeken naar zwartwerk
Het aantal onderzoeken naar zwartwerk is in vier jaar sterk gedaald. Dat schrijft De Tijd vandaag. Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (sp.a) geeft toe dat er bij de RSZ-inspectie minder personeel is om de onderzoeken uit te voeren.