Minister van Volksgezonheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn de gezichten van de aanpak van de coronacrisis.
Volledig scherm
Minister van Volksgezonheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn de gezichten van de aanpak van de coronacrisis. © Photo News

Nieuwe lockdown om derde golf te vermijden? Eigenlijk zitten we al sinds 13 maart in constante lockdown

“Niemand durft uit te sluiten dat een nieuwe lockdown nodig is”, waarschuwt professor biostatistiek Geert Molenberghs bij HLN LIVE in een reactie op het zorgwekkende nieuwe rapport over de verspreiding van de besmettelijkere variant in België. Eigenlijk zit ons land al sinds 13 maart 2020 in een constante lockdown. Een overzicht van de maatregelen die op het ene moment (veel) strenger waren dan op het andere.

24 reacties

 • Gino Sinnesael

  3 maanden geleden
  Het grote aantal besmettingen is vooral de schuld van de Belgische federale regering die het steeds heeft nagelaten onze grenzen medisch te bewaken. In vele landen kom je er al meer dan 10 maanden niet in, tenzij na een zelf te betalen quarantaine van 14 dagen en een negatieve test. Kwestie van prioriteiten stellen... Wellicht moeten (zullen) er nog vele zwakkeren en ouderen aan het coronavirus bezwijken.
 • Fatima De Clercq

  3 maanden geleden
  Een echte Lockdown is alles potdicht en enkel het essentiële mag.
 • Eens Trotse Belg

  3 maanden geleden
  Nee,we hebben nooit een 2de Lockdown gehad. Grenzen open, winkels open, alles open behalve kappers en horeca. En dan zich afvragen waarom de cijfers maar niet dalen. We hadden er al lang vanaf geweest met een echte Lockdown zoals de eerste keer.
 • DANNY STRUBBE

  3 maanden geleden
  Wat Mevr. Wilmes betreft,werd ze voor de "leeuwen" gegooid,en ondanks de "fouten" die er waren deed ze het beter of De Croo want hij denkt het "even" te gaan oplossen en met de pluimen te gaan lopen met zijn ploeg van 11 miljoen. Er moet een denktank komen,los van de politiek en virologen. Wat in andere landen kan,zou ook bij ons moeten kunnen,maar deze regering wil zo graag in de belangstelling staan. 72 ste op de ranglijst. Geef iedereen een netto inkomen,en sluit alles,dan komen we er!
 • Jan Claes

  3 maanden geleden
  Al bijna 11 maanden (sinds 11/03/2020) moeten wij verplicht telewerken. Ofwel was het verplicht door de overheid ofwel de norm. Dat noemen we dus inderdaad al sinds maart een lockdown. Zelfde voor events/danscafés/... zelfs de gewone horeca heeft nauwelijks iets mogen doen sinds maart. We zitten dus eigenlijk nog altijd in de allereerste lockdown.
 1. PVDA stapt naar integriteitsbureau in zaak-El Kaouakibi: “Tijd dat politieke verantwoordelijkheid van Antwerps stadsbestuur aan het licht komt”
  Antwerpen

  PVDA stapt naar integri­teits­bu­reau in zaak-El Kaouakibi: “Tijd dat politieke verantwoor­de­lijk­heid van Antwerps stadsbe­stuur aan het licht komt”

  De PVDA dient klacht in bij het integriteitsbureau van de stad Antwerpen over de rol van het stadsbestuur in de zaak-Sihame El Kaouakibi. Fractievoorzitter Peter Mertens haalt uit naar N-VA. “Het lijkt erop dat burgemeester Bart De Wever en schepen Nabilla Ait Daoud toestonden dat El Kaouakibi haar jaarloon als CEO verhoogde tot 100.000 euro. Het wordt tijd dat men de politieke verantwoordelijkheid van het college aan het licht brengt.”
 2. Boeve wil rapport van kinderartsen meenemen in onderwijsoverleg: “Te veel signalen dat het voor aantal jongeren heel zwaar wordt”
  60

  Boeve wil rapport van kinderart­sen meenemen in onderwijs­over­leg: “Te veel signalen dat het voor aantal jongeren heel zwaar wordt”

  Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, wil dat er in het onderwijsoverleg ook rekening gehouden wordt met het rapport van de kinderartsen die verenigd zijn in de Pediatric Taskforce. Dat zegt hij zaterdag in De Morgen en aan VRT NWS. "Het welzijn van jongeren komt uiteraard in ons overleg aan bod, maar de problematische situaties - en de omvang ervan - misschien te weinig", zegt Boeve.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"