Nieuwe legerbaas ziet rol voor Defensie in relanceplan: “Enorme nood aan rekrutering”
Admiraal Michel Hofman gelooft dat Defensie een rol kan spelen in de sociaal-economische relance na de coronacrisis. De nieuwe Chef Defensie (CHOD) doelt niet alleen op rekrutering in het leger, maar ook voor de infrastructuurprogramma's. Hofman wil ook een beter evenwicht brengen tussen de middelen en de operaties in het buitenland, daarmee wil hij dus selectiever zijn in de keuzes.
Delen per e-mail
Hofman mag zich sinds afgelopen vrijdag de nieuwe legerbaas noemen. Zijn mandaat geldt voor vier jaar. Vandaag was hij een eerste keer uitgenodigd in de Kamer voor een eerste gedachtewisseling. De CHOD had geen gedetailleerd plan meegebracht, maar zette wel al een reeks grote lijnen uiteen over de richting die Defensie de komende jaren moet uitgaan.
De topuitdaging voor de komende jaren is de forse personeelsuitstroom bij het leger opvangen, maar ook de omschakeling naar nieuwe capaciteit die zich aandient. Zowat 10.000 soldaten zwaaien in de loop van de volgende jaren af, onder hen ook veel mensen uit het middenkader.
2.000 aanwervingen
"We hebben een enorme nood aan rekrutering", verklaarde Hofman. Dit jaar mikt het leger al op meer dan 2.000 aanwervingen. Maar in dat verband gelooft hij dat Defensie een "significante" bijdrage kan leveren aan de sociaal-economische relance. Dat geldt ook voor de infrastructuurprogramma's die op til staan. Hofman ziet daar opportuniteiten voor een groot aantal Belgische ondernemingen.
Belangrijk bij de rekrutering is dat het leger volgens Hofman nog meer moet investeren in zijn aantrekkelijkheid. Dat gaat over een combinatie van factoren. Hofman vernoemde een "solide statuut” met een bijhorende verloning, maar ook adequate arbeidsvoorwaarden.
In die zin moet het leger kunnen beschikken over modern materiaal en geen ouderwetse infrastructuur. Ook moet er aandacht zijn voor de mobiliteit, want lang onderweg zijn is demotiverend. Als gevolg van de coronacrisis heeft het telewerk een boost gekregen, maar Hofman pleit daarnaast ook voor een goede spreiding van de kazernes over het grondgebied. Opvallend is ook dat de CHOD aandacht wil schenken aan het gezinsleven van de militair.
Operaties
Daarmee was Hofman aanbeland bij de operaties, een belangrijke aantrekkingspool voor jongeren die voor het leger kiezen. Rekruten moeten daar uitzicht op hebben, maar Hofman wil selectiever zijn in de keuze van operaties. "We moeten versnippering vermijden. We zijn soms aanwezig op veel theaters, met weinig mensen." Defensie ging misschien te vaak uit van zijn "can do-mentaliteit.”
Deelnemen aan een buitenlandse missie moet effect op het terrein teweeg brengen, vindt de legerbaas. "We willen een meerwaarde bieden in de operaties. Deelnemen aan operaties is als spelen in de Champions League", aldus Hofman. Hij citeerde de inzet van 'onze jongens' in Afghanistan, boven Syrië en Irak, in Libanon, als escorte van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle of in de strijd tegen piraten in Somalië.
De militairen hoeven wat hem betreft niet langer meer te patrouilleren op straat. Die beslissing werd genomen in de nasleep van de terroristische aanslagen, maar in september wil Hofman die operatie stopzetten. “Er is voldoende tijd geweest om een structurele oplossing te vinden om de militairen te vervangen”, klinkt het.
“Defensie tolereert geen mishandelingen”
Vorige week doken getuigenissen op van (ex-)paracommando’s over rekruten die geregeld door hun instructeurs mishandeld worden in het trainingscentrum in Marche-les-Dames. Er zou daarbij sprake zijn van onverantwoorde opdrachten tot brutaal en zinloos geweld.
“Mishandelingen zijn zaken die Defensie niet tolereert. Gisteren niet, vandaag niet en morgen niet”, reageert Hofman. De procedures zijn in gang gezet om de aanklachten te onderzoeken. Hofman vreest dat dergelijke dérapages misschien nooit volledig kunnen voorkomen worden, maar blijft er wel van overtuigd dat ze niet veralgemeend mogen worden naar het volledige leger.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
Minder zorgpersoneel in commerciële rusthuizen
Per honderd bewoners zetten commerciële rusthuizen 33 personeelsleden in, tegenover 39 in de vzw-rusthuizen en 43 in de openbare OCWM-rusthuizen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA). Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. -
Multimedia
Zonnepanelen op het dak? Zo laat je je grootste energievreters overdag draaien
Hoe de discussie over slimme energiemeters ook uitdraait: wie zonnepanelen heeft, verbruikt zijn elektriciteit per definitie beter overdag, wanneer ze ook wordt opgewekt. Ben jij overdag het huis uit om te gaan werken? De grootste energievreters in huis, zoals de wasmachine en de vaatwasser, laten zich tegenwoordig gelukkig prima programmeren. -
-
15
Nieuwe lockdown om derde golf te vermijden? Eigenlijk zitten we al sinds 13 maart in constante lockdown
“Niemand durft uit te sluiten dat een nieuwe lockdown nodig is”, waarschuwt professor biostatistiek Geert Molenberghs bij HLN LIVE in een reactie op het zorgwekkende nieuwe rapport over de verspreiding van de besmettelijkere variant in België. Eigenlijk zit ons land al sinds 13 maart 2020 in een constante lockdown. Een overzicht van de maatregelen die op het ene moment (veel) strenger waren dan op het andere. -
PREMIUM
Waarom hulpverleners een wanhoopsdaad niet altijd zien aankomen: “Er hangt opeens een vreemde rust over deze mensen”
-
Livios
Verplicht bij nieuwbouw en grote renovaties: zo werkt een regenwaterput
Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan ben je verplicht om regenwater op te vangen. Maar ook als je je waterfactuur wil verlagen, is een regenwaterput een goede oplossing. Bouwsite Livios legt uit hoe zo’n put werkt en waar je rekening mee moet houden. -
Grote Coronastudie: “9 op de 10 ouders vinden uitoefenen meerdere hobby’s belangrijk”
De helft van de kinderen oefent minstens twee hobby’s in groep uit. Hun ouders vinden het ook belangrijk dat ze die activiteiten kunnen blijven doen. Dat blijkt uit de resultaten van de Grote Coronastudie van UAntwerpen.
5 reacties
Jean Pierre Dekeersmaecker
Gino Denil
Tamzin Andersen
Joske Vermeulen
Mario Tersago