De 3M-fabriek in Zwijndrecht.
Volledig scherm
De 3M-fabriek in Zwijndrecht. © Klaas De Scheirder

Nieuwe filtratiebrug bij 3M moet PFAS-lozingen in water met 90 procent terugdringen

3M installeert op zijn site in Zwijndrecht een nieuwe mobiele filtratiebrug die de PFAS-lozingen tegen april met 90 procent zou doen verminderen. Dat laat het chemiebedrijf maandag weten. 3M is daarvoor een samenwerking aangegaan met watertechnologiebedrijf Suez.

 1. Nationaal Drugscommissariaat krijgt groen licht in commissie

  Nationaal Drugscom­mis­sa­ri­aat krijgt groen licht in commissie

  De bevoegde Kamercommissie heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de oprichting van een nieuw Nationaal Drugscommissariaat. Dat moet de strijd tegen de zware drugscriminaliteit in ons land coördineren en komt onder leiding van Ine Van Wymersch te staan. Het ontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kreeg unanieme steun, op onthoudingen van N-VA na. Binnenkort moet de plenaire Kamer zich nog uitspreken.
 2. Gouverneur Nationale Bank niet bezorgd om Belgische banken, maar "nulrisico bestaat niet"

  Gouverneur Nationale Bank niet bezorgd om Belgische banken, maar "nulrisico bestaat niet"

  De gouverneur van de Nationale Bank van België Pierre Wunsch is niet verontrust door de financiële onrust in Zwitserland en de Verenigde Staten. De directe blootstelling van de Belgische financiële sector is minimaal, zei hij dinsdag in de Kamercommissie Financiën. Toch valt een risico niet helemaal uit te sluiten, klonk het, al kan het Europese systeem dat volgens Wunsch aan. Verder drong Wunsch erop aan dat België maatregelen moet nemen om het begrotingstekort terug te dringen. Alleen een verhoging van de werkzaamheidsgraad volstaat daarvoor niet, waarschuwde hij.
 1. Het ‘Plopsa-effect’: ook management 5 andere bedrijven aangeklaagd. “Maar het is niet omdat een werknemer opstaat en luid roept, dat hij ook gelijk heeft”
  PREMIUM

  Het ‘Plop­sa-ef­fect’: ook management 5 andere bedrijven aange­klaagd. “Maar het is niet omdat een werknemer opstaat en luid roept, dat hij ook gelijk heeft”

  Terwijl (ex-)werknemers van Plopsa dagenlang hun “tirannieke en vernederende” CEO hekelden in de media, hebben ook werknemers van vijf andere Vlaamse bedrijven in alle stilte hun werkgever officieel aangeklaagd. Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat ziet een ‘Plopsa-effect’: “Sommigen vernoemen in hun klacht expliciet het pretpark en zeggen dat ze iets gelijkaardigs meemaken op hun werk.”