Nieuwe campagne moet grondeigenaars warm maken voor bebossing
De Vlaamse overheid start een nieuwe mediacampagne om grondeigenaars warm te maken om hun terrein te bebossen. Dat moet Vlaanderen helpen zijn ambitie waar te maken om tegen eind 2024 4.000 hectare extra bos aan te leggen, meldt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA).
"Als we onze ambities willen waarmaken, hebben we nog veel grond nodig. We hebben al zo'n 1.400 ha bebosbare gronden die we de komende jaren kunnen bebossen, maar zoeken naar meer. Alle grondeigenaars die van ons leefmilieu houden, reiken we daarom de hand", aldus Demir.
Om de bosuitbreiding te realiseren, werkt de overheid samen met natuurorganisaties zoals Natuurpunt, de Bosgroepen, Bos+, de Regionale Landschappen en Landelijk Vlaanderen. Samen vormen ze de 'Bosalliantie'. Deze partners zorgen zelf voor extra bossen, maar zijn ook op zoek naar private grondeigenaars die op hun grond een bos willen aanleggen. Zij krijgen daarvoor in ruil een subsidie en praktische ondersteuning.
Een terrein vanaf 0,1 hectare komt in aanmerking voor ondersteuning. De bebossingssteun van Natuur en Bos dekt de aankoop van de nodige bomen, en is ook bedoeld als compensatie voor het grondwaardeverlies dat je lijdt wanneer je een bos aanplant. Op www.bosteller.be kan je berekenen voor hoeveel steun je in aanmerking komt. Dat kan oplopen tot 25.000 euro steun per hectare grond.
Deze week schenkt Radio 2 een week lang extra aandacht aan het bosuitbreidingsverhaal met verschillende getuigenissen en interviews. Zaterdag volgt een hoogtepunt met een plantactie in het Hallerbos in aanwezigheid van een honderdtal luisteraars, enkele artiesten en minister Demir.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
PREMIUM
Leuven in de ban van koppel oehoes: “Dat ze hier willen nestelen, hoeft niet te verbazen. Duiven genoeg als prooi”
Leuven is in de ban van de oehoe. Sterker nog, van twéé oehoes. En nee, oehoe is geen Leuvens dialect voor ‘goeiedag’, het is een uil - en een grote ook. Als hij z’n vleugels spreidt, is hij al snel zo breed als een volwassen man lang is en als hij roept, weet u meteen waar hij z’n naam vandaan heeft. Maar zo’n beest in de stad, hoe abnormaal is dat? Is met de oehoe, na de wolf, een nieuwe toppredator in Vlaanderen neergestreken? En vooral: moet u vrezen dat uw chihuahua zijn lunch wordt? -
-
221
DE GROTE PEILING. Slechtste resultaat voor Open Vld ooit, Vlaams Belang blijft de grootste partij van Vlaanderen
-
Varkensboeren tonen amper interesse in uitkoopregeling
Slechts 12 procent van de Vlaamse varkensboeren die zich kunnen laten uitkopen, heeft zich daarvoor al aangemeld. Dat schrijft ‘Het Belang van Limburg’ vandaag. Volgens Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) is de vergoeding van de overheid achterhaald. -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?
In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon toen een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Maar waar bevinden de prijzen hiervan zich ten opzichte van de - stabiele - energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier? Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
PREMIUM67
Anita (61) verliest op drie weken tijd haar man en hun enige kind: “Laatste wens van mijn dochter was een uitvaart samen met haar papa”