Jozef Chovanec (38) stierf na een gespierde arrestatie in de luchthaven van Charleroi.
Volledig scherm
Jozef Chovanec (38) stierf na een gespierde arrestatie in de luchthaven van Charleroi. © RV

Nieuw onderzoek naar schending beroepsgeheim in zaak-Chovanec

Er is een nieuw onderzoek geopend naar schending van het beroepsgeheim in de zaak-Chovanec. Dat deelt de procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, mee. Zondag had de Franstalige tv-zender RTL Info bericht dat een nieuwe expertise in de zaak uitwees dat de Slovaakse zakenman Jozef Chovanec overleed als gevolg van slagen die hij zichzelf toebracht en niet als gevolg van het gedrag van agenten of hulpverleners.

 1. Eén jaar na Chovanec lijkt er niets veranderd: “Ofwel is het onwil. Ofwel pure onkunde”
  PREMIUM

  Eén jaar na Chovanec lijkt er niets veranderd: “Ofwel is het onwil. Ofwel pure onkunde”

  Kilo’s papier. Dat is er het voorbije jaar toegevoegd aan het onderzoek naar de dood van Jozef Chovanec, zeggen de advocaten van zijn weduwe. “Maar over wat er precies is gebeurd? Nul! Over de doodsoorzaak? Niets!” Ann Van de Steen en Lennert Dierickx begrijpen niet dat er een jaar na alle commotie - en drieënhalf jaar na de feiten - nog niemand in verdenking werd gesteld. “Alles is nochtans gefilmd”, zeggen de advocaten. “Ze moeten maar op play drukken om live te zien wie wat deed.”
 2. Weduwe Chovanec is wanhoop nabij: “Ik smeek al 3,5 jaar. Het maakt me zo moedeloos”
  PREMIUM

  Weduwe Chovanec is wanhoop nabij: “Ik smeek al 3,5 jaar. Het maakt me zo moedeloos”

  Exact een jaar geleden klaagde Henrieta Chovancová (42) aan dat er in ons land geen ernstig onderzoek werd gevoerd naar het overlijden van haar man, Jozef Chovanec (38). De Slovaak was meer dan twee jaar daarvoor overleden nadat de politie hem in de luchthaven van Charleroi van een vliegtuig had gehaald en urenlang had opgesloten in een cel. Ze heeft het gevoel dat ze een jaar na het uitlekken van de pijnlijke beelden van haar man nog altijd even ver staat. “De politici hebben voor de camera’s veel blabla verkocht. Alles zou zogezegd tot op het bot worden onderzocht.” Ze is de wanhoop nabij. “Eerlijk: ik geloof er niet meer in.”