Uit Afghanistan geëvacueerde mensen komen aan in ons land tijdens operatie Red Kite.
Volledig scherm
Uit Afghanistan geëvacueerde mensen komen aan in ons land tijdens operatie Red Kite. © BELGA

Niet alle naar ons land geëvacueerde Afghanen vragen hier ook om asiel

Meer dan 70 tijdens Operatie Red Kite uit Afghanistan naar ons land geëvacueerde Afghanen dienden nog steeds geen asielaanvraag in. Dat bericht De Standaard vandaag.

 1. Geen grootschalige evacuaties meer, “maar dit is niet het einde van de hulp die wij bieden”
  PREMIUM

  Geen grootscha­li­ge evacuaties meer, “maar dit is niet het einde van de hulp die wij bieden”

  Operatie Red Kite is ten einde. 1.400 mensen heeft ons land intussen uit Afghanistan geëvacueerd, maar naar schatting een honderdtal mensen die een link hebben met ons land zitten er nog steeds: omdat ze de luchthaven niet kunnen bereiken, niet door de massa geraken of omdat ze zelf nog liever ter plekke blijven bij hun familie. «Maar dit is niet het einde van de hulp die bij wij bieden», aldus De Croo.
 2. Laatste evacuatievlucht uit Afghanistan met veertigtal passagiers geland in Melsbroek

  Laatste evacuatie­vlucht uit Afghanis­tan met veertigtal passagiers geland in Melsbroek

  Vanmorgen omstreeks 6.37 uur is een nieuwe evacuatievlucht vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad op de militaire luchthaven in Melsbroek geland. Het vliegtuig van Air Belgium had 37 mensen aan boord. Het is de laatste geplande Belgische repatriëringsvlucht, nadat de federale regering woensdag aankondigde de evacuatiemissie stop te zetten. Nadien moeten de militairen nog terugkeren naar België.
 1. 114 mensen op evacuatielijst mogelijk nog vast in Kaboel: “Hij zit ondergedoken bij vrienden”
  Play

  114 mensen op evacuatie­lijst mogelijk nog vast in Kaboel: “Hij zit ondergedo­ken bij vrienden”

  België stopt met de evacuatievluchten tussen Kaboel en Islamabad. Er komt zo een einde aan de operatie ‘Red Kite’. In zes dagen tijd zijn via de C-130's van het Belgische leger meer dan 1400 mensen vanuit Kaboel naar Islamabad in Pakistan overgebracht. Maar wie is nu nog achtergebleven in Afghanistan? VTM NIEUWS sprak met Samantha Lasseel uit Roeselare. Haar vroegere schoonbroer is niet uit Kaboel weggeraakt. Ze had voor hem een evacuatieaanvraag ingediend omdat hij voor een ngo werkt en nu door de taliban geviseerd wordt. “Hij heeft een sms gekregen dat wie voor een ngo gewerkt heeft, er als eerste aan gaat.”