Archiefbeeld: een Turks A400M-transportvliegtuig.
Volledig scherm
Archiefbeeld: een Turks A400M-transportvliegtuig. © REUTERS

Ngo's dagvaarden Vlaamse overheid voor wapenexport naar Turkije

Vredesactie en haar Franstalige tegenhanger CNAPD zijn samen met Amnesty International een burgerlijke kortgedingprocedure opgestart tegen de Vlaamse overheid. Die laatste weigert volgens de ngo's de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije stop te zetten, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse autoriteiten. Het dossier wordt woensdag ingeleid voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

 1. CD&V en Open Vld vragen ‘luchtbehandelingsplan’ voor onderwijs: “CO2-meters zijn maar een eerste stap”
  15

  CD&V en Open Vld vragen ‘luchtbe­han­de­lings­plan’ voor onderwijs: “CO2-me­ters zijn maar een eerste stap”

  Dat de Vlaamse regering geld vrijmaakt voor CO2-meters in het onderwijs, is een goede zaak, maar volgens parlementsleden Loes Vandromme (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) zijn die CO2-meters maar een eerste stap en is er veel meer nodig. In een gezamenlijk persbericht pleiten ze voor een "onderbouwd en breed uitgerold luchtbehandelingsplan" voor het Vlaamse onderwijs.
 2. Ngo's dreigen met juridische stappen tegen Belgische wapenexport naar Turkije

  Ngo's dreigen met juridische stappen tegen Belgische wapenex­port naar Turkije

  In een aangetekende brief aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse gewestregeringen dringen vijf vredes- en mensenrechtenorganisaties aan op het stopzetten van de export van militaire onderdelen naar Turkije. De Turkse luchtmacht schendt volgens de ngo's het wapenembargo op Libië met Belgische wapentechnologie. De ngo's dreigen met juridische stappen indien de gewestelijke overheden geen adequate maatregelen nemen.