Archiefbeeld: een Turks A400M-transportvliegtuig.
Volledig scherm
Archiefbeeld: een Turks A400M-transportvliegtuig. © REUTERS

Ngo's dagvaarden Vlaamse overheid voor wapenexport naar Turkije

Vredesactie en haar Franstalige tegenhanger CNAPD zijn samen met Amnesty International een burgerlijke kortgedingprocedure opgestart tegen de Vlaamse overheid. Die laatste weigert volgens de ngo's de onrechtstreekse export van wapens naar Turkije stop te zetten, ondanks schendingen van het VN-wapenembargo door de Turkse autoriteiten. Het dossier wordt woensdag ingeleid voor de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

 1. Ngo's dreigen met juridische stappen tegen Belgische wapenexport naar Turkije

  Ngo's dreigen met juridische stappen tegen Belgische wapenex­port naar Turkije

  In een aangetekende brief aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse gewestregeringen dringen vijf vredes- en mensenrechtenorganisaties aan op het stopzetten van de export van militaire onderdelen naar Turkije. De Turkse luchtmacht schendt volgens de ngo's het wapenembargo op Libië met Belgische wapentechnologie. De ngo's dreigen met juridische stappen indien de gewestelijke overheden geen adequate maatregelen nemen.
 2. Vredesactivisten halen slag thuis: schip met wapens komt niet naar haven, wel nieuwe Amerikaanse legertransporten op komst
  Kallo

  Vredesacti­vis­ten halen slag thuis: schip met wapens komt niet naar haven, wel nieuwe Amerikaan­se legertrans­por­ten op komst

  Het schip Bahri Yanbu, dat wapens zou verschepen naar Saoedi-Arabië, zal dan toch niet passeren in de haven van Antwerpen. Vredesactivisten voerden zaterdag actie aan de poort van Katoen Natie aan de Hazopweg in Kallo. Ze halen hun slag dus thuis. Ook leden van Groen namen aan de actie deel en uitten eerder al hun bezorgdheid op de gemeenteraad van Beveren. Volgens burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) wordt de gemeente wel op de hoogte gebracht van dergelijke transporten, maar is het toezicht erop een taak van de hogere overheid.