Neerslagtekort nu al hoger dan in recordjaar 1976: weldra verboden om auto te wassen of zwembad te vullen? “Voorlopig blijft code geel van kracht”
De voorspelde regen voor de komende dagen zal ontoereikend zijn om de heersende droogte te verhelpen. Om die reden wordt er steeds meer gevreesd voor code oranje. In dat geval zouden er boetes kunnen worden uitgedeeld aan mensen die hun auto wassen, de tuin sproeien of hun zwembad vullen. Toch lijkt code geel voorlopig voldoende. “Niets wijst erop dat we richting code oranje gaan”, zegt Katrien Smet, woordvoerder van de Vlaamse Milieumaatschappij. Ook een sproeiverbod ligt bij de volgende vergadering van de droogtecommissie niet op tafel.
“Als we kijken naar het neerslagtekort dat rekening houdt met zowel neerslag als verdamping, dan zitten we nu al hoger dan in recordjaar 1976. We komen zeker 100 millimeter water tekort, dat is bijna twee maand regen”, zo stelt professor hydrogeologie Marijke Huysmans (VUB) in Het Laatste Nieuws.
“Veel mensen hebben dat niet door omdat alles er nog mooi groen uitziet en ze zich de regenval van februari nog herinneren, maar als we kijken naar de objectieve cijfers is het extreem droog. Drinkwatermaatschappijen geven wel aan dat ze zich goed hebben voorbereid op een kurkdroge zomer, dus het zijn vooral landbouw en natuur die zwaar zullen afzien als het zo droog blijft”, aldus professor Huysmans.
Vandaag is er een kleine kans op een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Donderdag en vrijdag wordt het wisselvallig met regen- en onweersbuien. “Onweer is niet het soort regen dat ideaal is om grondwater te voeden. We hebben zachte, malse regen nodig die rustig doorsijpelt”, legt professor Huysmans uit.
In alle Vlaamse provincies geldt inmiddels een oppompverbod voor een aantal beken en waterlopen. Ook wordt er gevreesd voor strengere maatregelen, zoals een ‘waterverspillingsverbod’ in het geval van code oranje. Dat komt neer op een verbod om auto’s te wassen, de tuin te sproeien of zwembaden te vullen op straffe van boetes.
Voorlopig code geel aan de orde
Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij is er voorlopig geen sprake van extra maatregelen. De maatschappij is voorzitter van de droogtecommissie, die overlegt bij waterschaarste. De commissie adviseert de provinciegouverneurs over maatregelen om water te besparen en watervoorraden optimaal te benutten. Ook over verbruiksbeperkingen voor drinkwater geeft ze advies.
De commissie komt op 31 mei opnieuw samen. Maandag vergaderde de adviesgroep Droogte nog, die de toestand nauwgezet opvolgt en de droogtecommissie bijstaat. Uit dat overleg kwam al naar voren dat code geel aan de orde is.
Bij code geel, of niveau één, nemen waterbeheerders preventieve waterbesparende maatregelen, zoals peilopzet, het stopzetten van omgekeerd spuitbeheer en het gedeeltelijk dichtzetten van de watervangen. “Begin mei werden op 75 procent van de locaties uiterst lage tot lage grondwaterstanden opgetekend voor de tijd van het jaar”, aldus de commissie. Er zijn echter geen problemen met de drinkwatervoorziening.
Het gaat voornamelijk om bevaarbare en onbevaarbare waterlopen. De afvoeren op de IJzer, Nete, Demer, Dender en Bovenschelde zijn zeer laag voor de tijd van het jaar en ook de afvoer op de Leie is laag. Bovendien kampen onbevaarbare waterlopen met lage en zeer lage debieten. Hier en daar worden zelfs de ecologische minimumdebieten niet bereikt.
Lees ook:
Bekijk ook: “Het wordt zeer warm”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nicole de Moor legt eed af als nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie
Sammy Mahdi kiest voor zijn eigen kabinetschef Nicole de Moor als nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Ze heeft vandaag de eed afgelegd bij koning Filip. -
Zaventem
Brussels Airport verwacht 4 miljoen passagiers in zomermaanden: 74 procent van aantal reizigers van voor coronacrisis
Met 72.000 passagiers wordt nu vrijdag de drukste dag van de zomeruittocht op Brussels Airport. Over heel juli en augustus verspreid verwacht Zaventem 4 miljoen passagiers. De luchthaven zegt voorbereid te zijn op een drukke zomer. Daar waar er enkele weken geleden nog 1.000 vacatures openstonden, zijn dat er nu ‘slechts’ 590. Maar er loeren wel stakingen om de hoek. -
Ninashop
De beste koopjes: 9 handtassen onder 100 euro
Echte koopjesjagers weten dat je na de officiële soldenperiode de beste deals doet. Geen tijd om het wereldwijde web af te speuren? Geen nood, Ninashop.be deed het werk voor jou. Deze 9 handtassen scoor je nu met 70% korting! -
-
PREMIUM
Sammy Mahdi verrast met keuze voor kabinetschef Nicole de Moor: “Ze zet je snel schaakmat”
-
Somers pleit voor commissie deontologie bij alle lokale besturen
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) bekijkt of er bij alle lokale besturen een commissie deontologie kan worden geïnstalleerd. Dat zei hij in het Vlaams Parlement. -
Groen-voorzitters roepen Nicole de Moor in open brief op tot actie: “Opvangcrisis heeft kookpunt bereikt”
Groen-covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout roepen de kersverse staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) in een open brief op tot actie op haar departement. “De opvangcrisis heeft haar kookpunt bereikt”, klinkt het. -
Livios
"Wekelijks je gras maaien is achterhaald": expert verklapt hoe je je gazon verantwoord laat stralen
De lente is al even in het land en de gazons in Vlaamse tuinen groeien aan sneltempo. Tijd om de grasmaaier uit het tuinhuis te halen dus. Of niet, want de maand mei werd omgedoopt tot ‘Maai Mei Niet’-maand. Je gras even laten groeien is namelijk goed voor de biodiversiteit. Maai je het gazon liever toch? Of wil je alvast de eerste maaibeurt voorbereiden? Bouwsite Livios vroeg Bart Verelst van Groen Groeien om praktische maaitips.