Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
Volledig scherm
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. © BELGA

Nederlandstaligen krijgen voorrang bij schoolinschrijvingen in Vlaamse Randgemeenten

De Vlaamse regering heeft vrijdag een lijst met twintig gemeenten goedgekeurd waar Nederlandstaligen voorrang krijgen bij de inschrijvingen op school. De negentien gemeenten van de Vlaamse Rand en de gemeente Halle zullen vanaf volgend schooljaar in 136 basisscholen voorrang kunnen geven aan kinderen uit de eigen gemeente. In 35 scholen van het secundair onderwijs zullen dan weer 70 procent van de beschikbare plaatsen voorbehouden kunnen worden aan leerlingen die in het verleden altijd gekozen hebben voor Nederlandstalig onderwijs. Dat maakt minister van Onderwijs en de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) bekend.

 1. Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezelnetwerk?
  Mijntelco

  Tegen 2030 zou elke Vlaming toegang moeten hebben tot fiber: waar kan je nu al gebruik maken van het glasvezel­net­werk?

  Fiber, ofwel glasvezel, is het internetnetwerk van de toekomst. Op dit moment heeft nog maar 8 procent van de Belgen toegang tot fiber. Maar de komende jaren wordt het glasvezelnetwerk stevig uitgebreid en zal het huidige kopernetwerk vervangen. Wat betekent dit voor jou? Welke voordelen biedt fiberinternet? En hoe kan je er nu al gebruik maken? Mijntelco.be legt het uit.
 2. Kan Remco Evenepoel de Ronde van Spanje winnen? Schrijf je in voor de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro
  Gouden Vuelta
  13

  Kan Remco Evenepoel de Ronde van Spanje winnen? Schrijf je in voor de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro

  Vrijdag 19 augustus gaat de Ronde van Spanje van start. Blikvanger aan het vertrek in het Nederlanse Utrecht is onze Remco Evenepoel. De 22-jarige Belg is een van de topfavorieten om de eindzege in de wacht te slepen, maar de concurrentie is niet van de poes. Denk jij dat hij aan het langste eind kan trekken? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash.
 3. ‘Onderwijsadvocaten’ zijn de schrik van de leraren: “Vanaf 800 euro kan een C-attest een A-attest worden”
  PREMIUM

  ‘Onderwijs­ad­vo­ca­ten’ zijn de schrik van de leraren: “Vanaf 800 euro kan een C-attest een A-attest worden”

  Ze zijn de schrik van elke leerkracht in de deliberatiekamer, en ze hebben het druk rond deze tijd: de advocaten die B- of C-attesten aanvechten. De ene heeft elke dag een vijftal ouders aan de lijn, de andere ziet om het uur een nieuwe vader of moeder. “Een slecht resultaat laten omzetten naar een A-attest kan vanaf 800 euro.” Hoe vecht je de beslissing van de klassenraad aan? En hoe groot is de slaagkans?