Nationale Bank maakt balans op van 20 jaar euro: 27 miljard biljetten en 140 miljard munten in omloop
Op 1 januari 2022 is het twintig jaar geleden dat de eerste euromunten en -biljetten over de toonbank gingen. Vandaag gebruiken meer dan 340 miljoen Europeanen in 19 landen de eenheidsmunt en zijn er wereldwijd 27,6 miljard eurobiljetten en 140,7 miljard munten in omloop, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank (NBB).
Toen de euro in 2002 betaalkracht kreeg, werden er in België 550 miljoen eurobiljetten en bijna 2 miljard muntstukken in omloop gebracht. Op 15 januari bleek al 90 procent van de cashbetalingen met de euro te worden uitgevoerd, terwijl er een overgangsperiode van 2 maanden voorzien werd waarin ook nog met de Belgische frank betaald mocht worden.
Bijzonder vlot
De overgang naar de euro verliep dus “bijzonder vlot”, aldus de NBB. “Dat was te danken aan de vele sensibiliseringscampagnes, de euromunten starterkits die wijd verspreid waren al voor de introductie van de euro en dankzij de grote beschikbaarheid van de nieuwe munt”, klinkt het. “Ook het feit dat omrekenen van de Belgische frank naar de euro eenvoudig was (100 Belgische frank was 2,5 euro), versnelde wellicht het eurogebruik.”
20.000 ton
Tot eind vorig jaar werden eurobiljetten gedrukt in de drukkerij van de Nationale Bank. Die drukte tot ze de deuren sloot 3,9 miljard eurobiljetten, die verspreid over de hele eurozone in omloop werden gebracht. Vandaag werkt de NBB voor het drukken van eurobiljetten nauw samen met de Oostenrijkse en Portugese centrale bank. De euromunten worden geproduceerd in opdracht van de federale overheidsdienst Financiën. Vandaag zijn 20.000 ton aan euromunten in omloop in ons land, in de hele eurozone is dat 575.000 ton.
Verloren biljetten
De NBB wisselt nog steeds gratis Belgische frankbiljetten om in euro’s. Dat gebeurde al voor een waarde van 9,187 miljard euro. 14,9 miljoen bankbiljetten zijn nog niet omgeruild en de Nationale Bank verwacht dat ruim 10 miljoen biljetten nooit ingewisseld zullen worden: “Ze zijn verloren gegaan, vernietigd in bijvoorbeeld een brand, té goed verstopt door overleden personen, bevinden zich in het buitenland bij mensen die het niet de moeite vinden om ze om te ruilen in België, worden bewaard door verzamelaars, enzovoort”, legt ze uit. Vooral briefjes van 200 (2,57 miljoen) en 100 Belgische frank (9,5 miljoen) zijn nog niet terecht.
Rosse centjes
Sinds 1 december 2019, toen ondernemers bij cashbetalingen verplicht moesten afronden op 5 eurocent, worden ook massaal muntjes van 1 en 2 cent binnengebracht bij de NBB. In totaal werd al 647 ton aan “rosse centjes” afgeleverd in het cashcentrum, 123,3 miljoen muntjes van 1 cent en 117,2 miljoen van 2 cent.
Vals geld
Doorheen de tijd zijn eurobiljetten door nieuwe beveiligingstechnieken steeds moeilijker geworden om na te maken, denk maar aan de raampjes die in de tweede generatie biljetten werden geïntroduceerd. Vandaag blijken in de hele eurozone slechts 14 op 1 miljoen bankbiljetten vals te zijn, aldus de NBB.
Derde generatie
De Europese Centrale Bank (ECB) maakte onlangs bekend dat de derde generatie eurobiljetten over enkele jaren in omloop gebracht zal worden. Een jury uit de eurozone waarin ook de Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren zit, zal onder meer op basis van enquêtes bij de Europese bevolking het nieuwe biljettenthema kiezen.
Robottechnologie
De Nationale Bank laat nog weten dat ze in 2025 als alles volgens plan gebeurt een nagelnieuw euro-cashcenter opent in Zellik, dat de huidige infrastructuur in het centrum van Brussel vervangen. “Het nieuwe cashcenter, dat de logistieke draaischijf wordt voor het cashverkeer in ons land, zal onder meer met robottechnologie werken”, aldus de Nationale Bank.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
-
Vanaf vandaag begint de zomer-bobcampagne, rijbewijs wordt sneller ingetrokken: “Duidelijk signaal”
Vandaag start de bobcampagne voor deze zomer. Vanaf 2 juni tot 31 augustus voert de politie extra controles uit, op elk moment van de dag en op elke locatie. Sinds gisteren zijn de regels bovendien verstrengd: het rijbewijs wordt nu onmiddellijk 15 dagen ingetrokken wanneer je betrapt wordt met 1,2 promille, in plaats van 1,5 promille voorheen. -
Gent
Doek valt over grootste fraudeproces van België: geen cassatieberoep aangetekend in zaak Lernout & Hauspie
Meer dan twee weken nadat het hof van beroep in Gent in de fraudezaak rond Lernout & Hauspie zes voormalige bestuurders veroordeeld heeft tot het betalen van schadevergoedingen van ongeveer 655 miljoen euro, is er geen cassatieberoep aangetekend tegen het arrest. Van de partijen die in theorie recht hebben op een schadevergoeding, hebben er maar een handvol opgezocht welke vergoeding ze kunnen proberen te recupereren bij de veroordeelden. -
-
PREMIUMDilbeek
Drie miljoen Paninistickers, 1.000 mappen vol, maar toch ontbrak dat ene plaatje in de verzameling van Karel (64), tot nu... “Nu heb ik ze écht allemaal”
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
Na een met (net iets te veel) drank overgoten zomers feestje vraag je je buren of ze je met je eigen auto even thuis willen brengen. Of je laat je met je eigen wagen voeren door je bob. Maar is dat eigenlijk wel oké voor de verzekering, zomaar je auto uitlenen? Independer.be geeft advies. -
Ouders Natacha de Crombrugghe hebben nog steeds geen zekerheid over haar doodsoorzaak: “In mijn hoofd is er nog een kleine kans dat ze is aangevallen”
De ouders van Natacha de Crombrugghe, de 28-jarige toeriste uit Linkebeek die in januari 2022 vermist raakte in Peru, hebben nog steeds geen zekerheid over haar doodsoorzaak. Het lichaam van De Crombrugghe werd in september in de Peruviaanse Colcarivier gevonden. Uit onderzoek bleek dat ze naar alle waarschijnlijkheid om het leven kwam na een val, maar daarover is nog altijd geen uitsluitsel. “In mijn hoofd is er nog steeds een kleine mogelijkheid dat ze is aangevallen en in de rivier is gegooid”, vertelt vader Eric bij ‘La Dernière Heure’. -
vtwonen
Gebruik kattenbakkorrels en koffieprut: met deze tips vermijd je een stinkende vuilnisbak in de keuken