Nabestaanden dienen klacht in tegen woonzorgcentrum Mol na sinterklaasbezoek: zus van eerste overleden bewoner getuigt
UPDATEDe corona-uitbraak na een sinterklaasbezoek in een woonzorgcentrum in Mol krijgt een staartje. Sinds het bezoek zijn al 24 bewoners met Covid-19 overleden. Eén van de nabestaanden dient nu een klacht in tegen het centrum bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Delen per e-mail
Lily Lenaerts is nog altijd geschokt door het overlijden van haar zus Angèle (85), bewoonster van rusthuis Hemelrijck waar het coronavirus genadeloos toesloeg na het bezoek van een hulpsinterklaas op 4 december: “Armonea beweerde dat de Sint zich aan de regels had gehouden, maar later bleek uit de foto’s van niet”. Ook de nazorg van de organisatie laat volgens Lily te wensen over: “Ik heb nog altijd geen kaartje gehad waarop gecondoleerd staat en ik kom daar al vier jaar. Ik zorgde al vier jaar voor mijn zus”.
Op 13 december overleed Angèle aan de gevolgen van het longvirus. Ze was daarmee het eerste dodelijke slachtoffer na het beruchte bezoek. Ook Christel Lenaerts (nicht van Angèle) is bedroefd. Ze koestert echter geen wrok richting de hulpsint: “Die kon daar zelf niets aan doen, maar Armonea had dat niet mogen toelaten”.
De nabestaanden richten hun pijlen dan ook op de zorgaanbieder: “Sinterklaas mag niet naar de scholen of ergens anders, maar hij mag daar wel rondlopen”, zegt Lily. Het is overigens niet zeker dat het de hulpsint is die de betreffende stam van het coronavirus in het woonzorgcentrum geïntroduceerd heeft. “Angèle is misschien niet besmet geraakt door de Sint, maar mogelijk wel door nalatigheid van het woonzorgcentrum”, vult Christel aan.
Ontevreden
Het onbegrip van deze nabestaanden is groot. Volgens Lily was Angèle al langer ontevreden over de zorg die ze kreeg in het woonzorgcentrum en had de familie een aanvraag ingediend voor overplaatsing naar een ander rusthuis. Maar kritiek op de dienstverlening werd volgens hen niet op prijs gesteld door de organisatie. “Ontevreden bewoners moesten dat bekopen. Ze durfden niets te zeggen”.
“In het belang van de mensen die er nog wonen moet er iets veranderen in de woonzorgcentra, dat de mensen zelf een zeg krijgen in plaats van genegeerd te worden”, aldus Christel. De familie van Angèle gaat nu een klacht indienen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het Agentschap kan opdracht geven voor een uitgebreid onderzoek naar het woonzorgcentrum door de Zorginspectie.
Lees ook:
Deze epidemioloog voorspelt nieuwe ‘roaring twenties’ na de pandemie: “We hebben nog geluk gehad” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OVERZICHT. Al bevestigd: Niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden, kappers open op 13 februari (als cijfers goed genoeg zijn)
Het Overlegcomité beslist zoals verwacht om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden. De kappers krijgen dan weer hun gevraagde perspectief: zij zullen de deuren weer mogen openen vanaf 13 februari, maar wel op voorwaarde dat de cijfers “goed genoeg zijn”. Dat is bevestigd aan onze redactie. Volg straks rond 19u live op HLN en VTM NIEUWS de persconferentie. -
Denderleeuw Minderjarige opgepakt na valse bommelding in woonzorgcentrum in Denderleeuw
De speurders van de politiezone Denderleeuw/Haaltert hebben na doorgedreven onderzoek een verdachte laten oppakken in Waals-Brabant na de valse bommelding aan woonzorgcentrum Ter Bake in Denderleeuw eerder deze week. “Het gaat om een minderjarige jongeman die de feiten bekende”, aldus burgemeester Jo Fonck. -
Van Langenhove vraagt aan Telegram-volgers om proceskosten mee te betalen: “Help ons met goede advocaten deze veldslag te winnen”
Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) roept zijn volgers op Telegram op om proceskosten in de zaak Schild en Vrienden te helpen financieren. Het parket van Oost-Vlaanderen diende een verzoek in om de parlementaire onschendbaarheid van het Kamerlid op te heffen. “Ik heb echter niets te verbergen. Er staat niets strafbaars in het dossier”, klinkt het in een reactie. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Ziekenhuizen kunnen komende 2 weken 20.000 personeelsleden vaccineren
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
21 reacties
luc Cuypers
Michaux Maria
frans hertens
vanzeir guy
Nico Villy