Aankomst Sinterklaas aan de Krook, Gent.
Volledig scherm
Aankomst Sinterklaas aan de Krook, Gent. © Wannes Nimmegeers

Na Zwarte Piet ligt nu ook Sinterklaas onder vuur: “We beliegen en bedriegen onze kinderen”

Het is niet langer alleen de figuur van Zwarte Piet die - vooral bij onze noorderburen, maar ook bij ons - al enkele jaren aanleiding geeft tot soms heftige discussies rond de al dan niet racistische kleur ervan. Ook de figuur van Sinterklaas is nu voer voor discussie. Het debat werd geopend door Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof aan de UGent. “Sinterklaas is moreel bedenkelijk”, schrijft hij in een opiniestuk in De Morgen. “We kunnen Sinterklaas ook vieren zonder er een complot van te maken.”

957 reacties

 • Rene Knarren

  1 jaar geleden
  Ach weer een aanval op de westers feest nu worden kinderen ingezet hiervoor een schande dat dit gebeurd. Nu Sinterklaas en de kerstman volgt. Alle westerse tradities moeten weg.
 • Chris Devlaeminck

  1 jaar geleden
  Het wijsmaken aan kinderen dat er een 'goed heilig man' bestaat is de opstap om ze te laten wennen aan pastoors, bisschoppen, kardinalen en pausen die in contact staan met een god die alles geschapen heeft. Wie vindt dat het 'note done' is om kinderen iets wijs te maken, met ze te doen geloven in sinterklaas, moet dan consequent zijn en voorstander zijn om alle religies af te schaffen. Religie dat is de grote mensen iets wijsmaken. Nee, dit is niet kort door de bocht.
 • Chris Ysebaert

  1 jaar geleden
  Iedere godsdienst is een grote leugen maar die durft men niet in vraag stellen.
 • Kathleen Verstraelen

  1 jaar geleden
  Man toch. Die moet een serieus trauma overgehouden hebben van in zijn kindertijd. We hebben er allemaal in geloofd toen we klein waren en er plezier aan beleefd. Op een bepaald moment weet je als kind dat het niet echt is. Mag er aub nog iets?
 • Alain Blancke

  1 jaar geleden
  Tja... en godsdiensten dan. Al sinds mensenheugenis bedriegen en beliegen we ons zelf en de kinderen. Collectief opgedrongen ...
 1. Schokkende beelden tonen hoe 89-jarige vrouw gewelddadig de straat op wordt geduwd en bestolen
  Play

  Schokkende beelden tonen hoe 89-jarige vrouw geweldda­dig de straat op wordt geduwd en bestolen

 2. Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"
  Play

  Ann Van Elsen shockeert dochter June: "Vuile trien!"