Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Baert Marc

Na het drama op EK voetbal: weet jij hoe je moet reageren bij hartfalen? Deze video toont het stap voor stap

Het plotse hartfalen van de Deense voetballer Christian Eriksen laat de gemoederen niet onberoerd. Zowel de voetbalwereld als het grote publiek lijkt plots te beseffen wat het belang is van reanimatie en eerste hulp. “Dat merken we ook in Vlaanderen aan de verhoogde interesse voor de cursussen reanimeren en eerste hulp”, bevestigt Jan Poté, woordvoerder bij het Rode Kruis.

 1. RECONSTRUCTIE. Dertien vreselijke minuten televisie die niemand wilde zien: Eriksen vecht live op tv voor zijn leven
  PREMIUM
  EK Voetbal

  RECONSTRUC­TIE. Dertien vreselijke minuten televisie die niemand wilde zien: Eriksen vecht live op tv voor zijn leven

  Niemand bij zinnen wil op televisie rechtstreeks kijken naar de doodsstrijd van een andere mens. En toch is dat wat zaterdag gebeurde. Miljoenen voetbalfans zagen de Deen Christian Eriksen halverwege de EK-wedstrijd tegen Finland zomaar neerzijgen en het bewustzijn verliezen. Niemand wilde het zien, want het ging door merg en been, en haast niemand kon wegkijken, ook niet toen dokters zijn borstkas indrukten en zijn doodse blik de camera in tuurde. Het relaas van dertien vreselijke minuten, die gelukkig goed eindigden.
 2. 92 procent van Vlaams zorgpersoneel is gevaccineerd: “Vaccinatie verplichten is voor mij geen taboe"

  92 procent van Vlaams zorgperso­neel is gevacci­neerd: “Vaccinatie verplich­ten is voor mij geen taboe"

  Met 92 procent van het zorgpersoneel dat zich inmiddels liet vaccineren, heeft Vlaanderen een vrij hoge vaccinatiegraad. Toch zijn er nog steeds 17.500 personen in de zorg die weigeren om zich te laten vaccineren. “We blijven mobiliseren en sensibiliseren en vragen transparantie aan de zorginstellingen”, aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in een reactie bij ‘VTM Nieuws’. “En er is tijdens de interministeriële conferentie afgesproken om het overleg rond de vaccinatieplicht op te starten."