rv
Volledig scherm
© rv

Na getuigenis ex-stewardess: "Dagelijks mensen ziek door giftige stoffen in vliegtuig"

LuchtvaartEr is wel degelijk een probleem met mensen die ziek worden van giftige stoffen in vliegtuigen. Dat stelt vakbond ACV na de getuigenis van een ex-stewardess in 'Het Laatste Nieuws’ en van een Nederlandse piloot in het tv-programma Zembla. “Wij willen dat er maatregelen genomen worden.”

33 reacties

 • Koen Gladines

  3 jaar geleden
  Dit is inderdaad wel degelijk een issue dat meer aandacht verdiend. Maar het veralgemenen van het probleem is een stap te ver denk ik. Het gaat hier over zeer uitzonderlijke gevallen. En in de luchtvaart gelden wat betreft gezondheid wel degelijk specifieke regels. Zo bv. ook mbt radioactieve straling omdat men zich dichter bij de atmosfeer bevindt e.d.
 • Da Ke

  4 jaar geleden
  Ook ervaren dat de lucht inderdaad naar verbrandingsgassen ruikt.
 • Dirk Vregels

  4 jaar geleden
  Beste Kris Delrue, als intercontinentaal piloot met 17 jaar ervaring denk ik wel enige kennis te bezitten. De kans op een ‘fume event' is mini,minimaal maar in dat geval ga je de vlieghoogte verlagen wat een standaard procedure is. Wat deze dame wel zou sieren is enkel de naam van de vliegmaatschappij te noemen omwille van eventuele veiligheidsgebreken.
 • Sarah Vandeurzen

  4 jaar geleden
  Ik heb dit echt nog nooit eerder gehoord. Mijn man vliegt wekelijks naar Japan voor zijn werk. Hij zit echt in heel veel verschillende vliegtuigen voor ongeveer 48 uur per week en nog nooit meegemaakt.
 • Jef Diereageert

  4 jaar geleden
  Er bestaan lijsten van luchtvaartmaatschappijen die meer of minder besparen op de ingeblazen lucht in vliegtuigcabines, een soort top 10 van de beste en de slechtste presterende. Men zou besparen op de brandstof voor de motoren die de airco enz aandrijven. vandaar dat mensen , vooral op langere vluchten last krijgen van hoofdpijn en gevoeliger zijn voor kleine tromboses in de aders van de benen. Deze lijsten hebben een aantal jaar geleden in verschillende kranten gestaan.
 1. REPORTAGE. 17- en 18-jarigen vragen Overlegcomité om vrijheid: “Tegen dat het virus weg is, zijn onze schoonste jaren voorbij”
  PREMIUM

  REPORTAGE. 17- en 18-jarigen vragen Overlegco­mité om vrijheid: “Tegen dat het virus weg is, zijn onze schoonste jaren voorbij”

  Vrijdagavond, de school is uit. Dan duiken vijfde- en zesdejaars het café in om te toasten op het weekend. Dansen en zwanzen aan de toog is er voor deze coronageneratie niet bij. “We voelen ons soms oude mensen, met zes aan tafel in een café dat om 23 uur sluit.” Gaan ze dan naar huis? Wat verzinnen ze om toch wat van hun jonge leven te maken? En wat missen 17- en 18-jarigen het meest? We vroegen het hen in de jongerencafés aan het Mechelseplein in Antwerpen, nu een studie van Sciensano uitwijst dat vier op de tien jongeren het corona-isolement niet meer aankunnen. “Laat los wat enigszins kan”, smeken ze het Overlegcomité.