Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Shutterstock

Na federale nu ook Vlaamse korting op uw energiefactuur, van 50 euro per jaar

Na de federale regering geeft nu ook de Vlaamse regering een korting van 50 euro op de energiefactuur per gezin. “De openbare dienstverplichtingen, denk maar aan straatverlichting, wordt uit de factuur gehaald”, zo verduidelijkt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bij VTM Nieuws. 

 1. KAART. "Extra dienstverlening voor onze klanten": bij deze winkels kan je jouw elektrische wagen gratis opladen
  PREMIUM

  KAART. "Extra dienstver­le­ning voor onze klanten": bij deze winkels kan je jouw elektri­sche wagen gratis opladen

  Vandaag opent warenhuisketen Lidl een 100ste winkel met een laadpaal. Met die snellader kan iedereen zijn of haar elektrische wagen of fiets gratis van elektriciteit voorzien, zonder kaartje, pasje of andere rompslomp. En gratis bestaat wél, want ook andere winkelketens zoals Delhaize en Ikea leveren kosteloos stroom aan wie dat wil. Omdat de online zoektocht naar gratis tanken in ons land een calvarietocht langs verouderde info oplevert, verzamelden wij exclusief de recentste oplaadlocaties, met een overzicht van hoe ze werken.
 2. “Je kan jezelf of de hele straat ermee van stroom voorzien”: zo gebruik je je elektrische wagen als thuisbatterij
  PREMIUM

  “Je kan jezelf of de hele straat ermee van stroom voorzien”: zo gebruik je je elektri­sche wagen als thuisbatte­rij

  Zoek je een oplossing voor pieken die je zonnepanelen lamleggen en dalen die je verplichten om dure netstroom te kopen? Dan is er de elektrische wagen die zowel stroom kan laden als leveren. We vroegen Tim Briers van Watt’s Next, dat zulke laadpalen installeert, hoe dat werkt en hoeveel het kost. “Dit is niet nieuw, alleen is er hier tot nu toe niets mee gedaan.”
 3. 2.400 klachten over uitvallende zonnepanelen: wat is er aan de hand? Wat doe je als eigenaar? En kan je als gedupeerde een compensatie eisen?
  PREMIUM

  2.400 klachten over uitvallen­de zonnepane­len: wat is er aan de hand? Wat doe je als eigenaar? En kan je als gedupeerde een compensa­tie eisen?

  De elektriciteitsprijs staat momenteel op recordhoogte, en blijft nog bijna dag na dag stijgen. Wie investeerde in zonnepanelen op het dak, wil dan ook niet liever dan dat de zon schijnt. Maar net op die momenten durft de installatie het wel eens te laten afweten. Netbeheerder Fluvius ontving dit jaar al 2.400 klachten van uitvallende zonne-installaties. Drie experten beantwoorden 12 vragen.
 1. Vijf huishoudens met een variabel energiecontract wikken en wegen: “Een zonnepaneel, een autobatterij en mijn radio speelt de hele dag”
  PREMIUM

  Vijf huishou­dens met een variabel energiecon­tract wikken en wegen: “Een zonnepa­neel, een autobatte­rij en mijn radio speelt de hele dag”

  De energiefactuur van gezinnen met een gemiddeld verbruik ligt nu al 714 euro hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van energieregulator Creg. De duurdere energierekening treft vooral gezinnen met een variabel contract. Vijf huishoudens met een variabel contract wikken en wegen hun opties en vertellen hoe zij hun energieverbruik toch nog proberen te drukken.