Na Europees Hof vindt ook Grondwettelijk Hof dat ‘vreemdelingenwet’ Theo Francken te ver gaat voor EU-burgers
De overheid mag wel degelijk preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat EU-burgers die een bevel hebben gekregen het grondgebied te verlaten, zouden onderduiken. Ze tot acht maanden opsluiten, is echter een brug te ver. Dat blijkt uit een arrest dat het Grondwettelijk Hof donderdag heeft uitgesproken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) belooft de wet aan te passen.
De bewuste bepalingen kwamen tot stand in 2017, onder toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) van de regering-Michel. Een handvol verenigingen was naar het Grondwettelijk Hof gestapt om verschillende onderdelen uit de wet te laten vernietigen. Het ging daarbij om preventieve maatregelen om het risico op onderduiken te voorkomen van EU-burgers die het bevel kregen het grondgebied te verlaten.
Het Hof heeft die grieven evenwel verworpen. Wat voor het Hof daarentegen niet kan, is dat EU-burgers en hun familieleden met een bevel het grondgebied te verlaten op zak, tot acht maanden kunnen worden vastgehouden.
Dat is immers dezelfde termijn als derdelanders — dus mensen van buiten de Europese Unie. En zoals het Europees Hof van Justitie eerder oordeelde, bevinden EU-burgers zich niet in dezelfde situatie als derdelanders en mag dus voor hen niet dezelfde maximumduur van vasthouding gelden.
“Wet aanpassen”
“Om iemand terug te sturen naar Frankrijk of Spanje heb je in principe geen acht maanden tijd nodig. Dat is wat het Hof nu stelt. We zullen de wet aanpassen om de terugkeer van mensen die de openbare orde verstoren mogelijk te blijven maken. Dat is en blijft mijn prioriteit”, reageert staatssecretaris Mahdi.
Het hof wijst er op dat er binnen de Europese Unie een betere samenwerking bestaat om burgers terug te nemen. Er zouden minder praktische bezwaren zijn om een terugkeer te organiseren binnen de Europese Unie dan met een derde land. Hoewel dat in tijden van corona tussen alle landen moeilijkheden met zich meebrengt, luidt het nog.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
-
Overlijden van taverne-uitbater Danny (55) blijft voorlopig mysterie: “Waarom lag mijn broer boven, maar niet in zijn bed?”
Werd de uitbater van taverne Ding Dong in Oostende vermoord? Op die vraag proberen speurders nog steeds een antwoord te vinden. Maandag vond een autopsie plaats op het lichaam van de horecaman, maar voor zijn familie blijft het gissen naar een doodsoorzaak. “Het enige wat we weten is dat mijn broer op de eerste verdieping lag”, zegt de zus van Danny Vanhaeren (55).Oostende -
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: we trekken dus met z’n allen massaal naar buiten om te genieten van/op ons terras. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
-
Ministry of Privacy dagvaardt Vlaamse regering voor coronapas
-
Binnenland
Vermelding van het geslacht verdwijnt van Belgische identiteitskaart
De vermelding van het geslacht zal van de Belgische identiteitskaarten verdwijnen. Daarna moet de registratie van een non-binair geslacht mogelijk worden. Dat berichten de kranten van Mediahuis. -
PREMIUM
Thibeau (27) is topatleet en wetenschappelijk onderzoeker, ondanks verstandelijke beperking: “Leerkrachten zeiden dat ik zou eindigen in een dagcentrum”
“Mijn oud-leerkrachten geloven hun ogen niet als ze lezen dat ik wetenschappelijk onderzoek doe”, zegt Thibeau Bastien (27) en je ziet hoe hem dat - terecht - met trots vervult. Want de jongeman uit Mortsel heeft een verstandelijke beperking en niemand dacht vroeger dat hij meer zou kunnen dan zijn dagen slijten in een dagcentrum. “Maar dat heb ik zelf nooit geloofd. Ik kan goed interviewen, ben taalvaardig en heel goed met de computer. Terwijl mij op school computerlessen werden geweigerd.” En oh ja, Thibeau is ook nog eens een gewéldig atleet. -
Spaargids.be
Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug