N-VA wil personeelstekort in zorgsector bekampen met noodingrepen zoals het inschakelen van gepensioneerden of studenten: “Wat tijdens coronacrisis kon, moet nu ook kunnen”

Om het nijpende tekort aan handen in de (woon)zorgsector op te vangen, stelt N-VA een aantal tijdelijke noodmaatregelen voor. In een conceptnota stelt Vlaams parlementslid Lorin Parys onder meer voor de normen te versoepelen zodat bijvoorbeeld ook mensen met andere kwalificaties kunnen ingezet worden. Daarnaast stelt hij ook voor thuisverpleegkundigen, gepensioneerden en studenten in te schakelen. Bekijk hierboven het gesprek met Lorin Parys bij HLN LIVE.

99 reacties

 • Vanessa Huysmans

  1 maand geleden
  Ik ben ook opvoeder, werk 19j als verzorgende in de thuiszorg maar moet me omscholen tot zorgkundige om deze functie te mogen doen. Vele jobs die ik kan, ontglippen mij. 90u stage is nog best veel in combi met job en gezin. Terwijl iemand die zorg gaf tem 2016 in een rvt. Diezelfde zorg als de thuiszorg, krijgt, als deze elders tewergesteld wordt zoals de gezinszorg, wel het visum. Allemaal veel protocol. Dus foert. Als het toen niet kon, nu ook maar niet!
 • adam naaktgeboren

  1 maand geleden
  Misschien moet N-VA zich eens de vraag stellen hoe het komt dat het een knelpuntberoep geworden is? Privatisering, de kwantiteit primeert boven de kwaliteit. De administratieve rondslomp wat er allemaal mee gemoeid gaat om financiële middelen is primerend. Er is geen tijd voor de patiënten zoals er in de opleidingen voorgehouden wordt. Boekjes theorie maar de werkelijkheid is heel anders. Waar is het respect gebleven, vier jarige opleiding zonder dat er iets tegenover staat, goed zot zijn…
 • adam naaktgeboren

  1 maand geleden
  Ondersteunende diensten zoals logistiek,…Deze mensen krijgen ocharme 19u contracten via de sociale maribel. Je moet twee jobs combineren om een bestaan te hebben in deze tijd. Dit alles ten koste van je familiale en sociaal leven. In de zorg moet je al heel flexibel zijn laat staan twee jobs combineren. Het principe van de sociale maribel is niet meer ben deze tijd. Geef medewerkers volwaardige contracten i.p.v. tijdelijke deeltijdse contracten. De zorg maakt zijn eigen kapot.
 • Harmen BROUCKE

  1 maand geleden
  Ik als opvoeder kan niet werken in een rusthuis omdat ik geen visumnummer heb. Ik heb wel een zelfde diploma. Leerde ook wat een zorgkundige moet doen.
 • Ronny Van de Wal

  1 maand geleden
  Intussen is men de woonzorgcentra en service flats aan het privatiseren.Dus van enige verbetering is geen sprake. Huichelaars allemaal.
 1. Ziekenhuis schoolt 30 ‘zorgbuddy’s’ van tijdens coronaperiode nu om tot zorgpersoneel: “Zij kunnen de knelpuntberoepen helpen invullen”
  Brugge

  Ziekenhuis schoolt 30 ‘zorgbuddy’s’ van tijdens coronaperi­o­de nu om tot zorgperso­neel: “Zij kunnen de knelpuntbe­roe­pen helpen invullen”

  In samenwerking met twee scholen leidt het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende zogenaamde ‘zorgbuddy’s’ met potentieel op om knelpuntberoepen in te vullen. De buddy’s, eigenlijk vrijwilligers, werden tijdens de zware coronamaanden ingeschakeld om het werk van de overbevraagde zorgkundigen wat op te vangen. Nu worden ze zelf opgeleid tot zorgpersoneel. “Van de horeca naar de zorg: eigenlijk is dat een kleine stap.”
 2. Memorabele bankroven en spectaculaire diefstallen: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streamingland
  Streamz

  Memorabele bankroven en spectacu­lai­re diefstal­len: dit zijn de strafste kraakfilms-en series uit streaming­land

  Streamz blaast het heistgenre nieuw leven in met de grootste bankroof aller tijden in ‘De kraak’, een nieuwe misdaadserie van eigen kweek. Wij doen alvast onze duit in het zakje en bundelen de meest memorabele overvallen, diefstallen en roven uit de filmgeschiedenis voor je samen in onze Kijkgids. In de aanbieding: vier weduwes onder druk in ‘Widows’ (YouTube/Apple TV) en de perfecte bankoverval (‘Inside Man’), een hattrick in Las Vegas (‘Ocean’s Eleven’) en buitenbeentje ‘Inception’ op Netflix.
 1. Maandsparen: rente en getrouwheidspremie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarrekening
  Sparen

  Maandspa­ren: rente en getrouw­heids­pre­mie zo'n zes keer hoger dan op klassieke spaarreke­ning

  Maandsparen is een specifieke soort spaarrekening, met specifieke regels. Spaarders kunnen vaak maar een beperkt bedrag per maand storten, maar daar staat tegenover dat dit soort rekeningen een hoger rendement biedt dan de klassieke spaarboekjes. Is het dan voordelig om zo’n spaarrekening aan te maken? En bij welke bank kan je dan het best aan maandsparen doen? Spaargids.be dook in de cijfers.