N-VA valt over 'links-liberaal' Hannah Arendt Instituut
N-VA wil dat de subsidies voor het Hannah Arendt Instituut worden stopgezet. Volgens de partij gaat het om “een veredeld communicatiebureau van de links-liberale visie op stedelijkheid en burgerschap”. Dat blijkt dinsdag bij een gedachtewisseling over het instituut in het Vlaams Parlement.
Het Hannah Arendt Instituut is een onderzoekscentrum naar diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Het werd in 2019 opgericht, door de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) met de stad Mechelen als partner.
Het centrum buigt zich over maatschappelijke uitdagingen zoals migratie, diversiteit en sociaaleconomische en politieke achterstelling. Christope Busch, voormalig directeur van Kazerne Dossin, leidt de instelling.
Maar volgens N-VA houdt het instituut er een gekleurde visie op na. “Het instituut kijkt met zeer vooringenomen blik naar elementen van diversiteit en verengt bewust het debat”, zegt Vlaams Parlementslid Nadia Sminate. “Dekolonisering, aanwenden van thuistaal, verboden op sociale media, toxische polarisering, enzovoort. Deze buzzthema’s zijn de rode draad in het aandachtsveld van de activiteiten van het instituut. Men tapt telkens opnieuw uit hetzelfde ideologische vaatje met dezelfde soort sprekers. De enige vreemde eend in de bijt was een panelgesprek met mijn voorzitter Bart De Wever, maar om bij vogels te blijven: een zwaluw maakt de lente niet.”
Volgens Sminate was het de bedoeling dat het instituut enkel een subsidie van 250.000 euro zou krijgen voor de opstart. Intussen is dat geëvolueerd naar een jaarlijkse subsidie. “In 2024 zal de teller op 1,2 miljoen staan”, zegt ze. N-VA wil dat minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) de subsidiëring stopzet. “De Vlaming had naar aanleiding van Sihame-gate een duidelijke boodschap voor beleidsmakers: wees selectief en gedegen in uw subsidiebeleid. Sommige ministers zijn blijkbaar wat hardhoriger dan anderen, zeker als het een project in de thuisstad betreft”, aldus Sminate.
N-VA kreeg in het parlement bijval van Vlaams Belang. “Een speelgoedje van minister Bart Somers met uw belastinggeld”, vond Vlaams parlementslid Sam Van Rooy.
De twee andere regeringspartijen reageerden echter verbaasd. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Nadia Sminate en Sam Van Rooy blijkbaar heel veel moeite hebben met organisaties die mensen aan het woord laten met meningen die niet overeenkomen met hun gedachtegoed”, zei Orry Van de Wauwer van CD&V. “Dat vind ik verontrustend.”
Tom Ongena van Open Vld had het over een inquisitierechtbank. “Daarin is de beschuldigde al schuldig voor hij de kans heeft gehad om zich te verdedigen”, zei hij. “Ik ben het fundamenteel oneens met de kritiek die sommige collega’s hebben gegeven. Ik denk dat het instituut heel waardevol werk levert.”
LEES OOK. Universiteiten openen Hannah Arendt Instituut in stadhuis: “Humaan antwoord geven op polarisatie”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM359
Hervorming van energiefactuur is klaar: dit is de impact voor jou
Minister Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft zijn langverwachte hervorming van de energiefactuur klaar. Vanaf 1 april zou de btw op stroom en gas permanent naar 6% zakken én zouden de accijnzen verhogen, waardoor de maandfactuur gemiddeld 20 euro zou stijgen. -
Bedrijven doen steeds meer beroep op jobstudenten door krappe arbeidsmarkt
Steeds meer bedrijven schakelen ook jobstudenten in om over voldoende mankracht te kunnen beschikken. In 2022 steeg het aantal kmo’s dat met studenten werkte tot 32,6%. Het jaar voordien was dat 32,1%, in 2020 30,9% en in 2019 30,7%. -
Brits vaccinatiecomité raadt nieuwe boostercampagne voor risicopatiënten aan, Van Ranst: “In België voorlopig niet aan de orde”
In het Verenigd Koninkrijk moeten mensen die een verhoogd risico op een ernstige coronabesmetting lopen dit najaar opnieuw een boostervaccin krijgen. Dat adviseert het Britse Comité voor Vaccinatie en Immunisatie (JCVI). In België is een nieuwe boostercampagne voorlopig niet nodig, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en wordt bevestigd door de Hoge Gezondheidsraad. Gezien het relatief lage sterftecijfer en de daling van het aantal patiënten op intensieve zorgen, is de situatie in ons land voldoende onder controle, klinkt het. -
-
Livios
Verwarmen met airco: het effect op je woongenot én je energieverbruik
Wanneer het kwik in de zomer de hoogte ingaat, is airco in huis meer dan welkom. Maar je kan zo’n toestel ook gebruiken om je woning te verwarmen. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Kan het in elke woning? Is een combinatie met zonnepanelen mogelijk? Bouwsite Livios vroeg het aan Stijn Verbeke, energie-expert bij de Universiteit Antwerpen en EnergyVille/VITO. -
Mijnenergie
Berekend: dit was het rendement van zonnepanelen in 2022
Met bijna tweeduizend zonuren was 2022 één van de zonnigste jaren van de afgelopen decennia. En dat hebben ook onze zonnepanelen geweten. Het voorbije jaar lag de productie per wattpiek geïnstalleerd vermogen een flink stuk hoger dan in 2021. Mijnenergie.be overloopt de cijfers. -
PREMIUM
Eric Bisschop (64) - magistraat achter deal met Veljkovic - onverwacht overleden: “Zelfs de FBI kwam naar Brussel om naar hem te luisteren”
De magistraat die samen met spijtoptant Dejan Veljkovic het louche en op geldbeluste Belgische voetbalwereldje in zijn hemd zette, is overleden. Woensdag botste Eric Bisschop met zijn auto vlak nadat hij vertrok op zijn werk, het federaal parket in Brussel. Tijdens het invullen van de papieren begaf zijn hart het. Bisschop - het gezicht van de strijd tegen sportfraude - werd 64 jaar. -
PREMIUM56
De VS willen een munt van 1 biljoen dollar slaan om staatsschuld aan te pakken: kunnen wij dat ook?
Een munt ter waarde van 1 biljoen dollar, ofwel 1.000 miljard. Het klinkt van de pot gerukt, maar in de VS pleiten belangrijke economen er wel voor. Met de hulp van een obscure wet uit de tijd van de Britse kolonisten is dat in theorie ook mogelijk. Hoe zit dat bij ons? Kunnen wij zomaar een munt van een biljoen slaan om onze staatsschuld te bestrijden? “In de middeleeuwen deed men niet anders: geld uit het niets op een munt slaan", zegt econoom Koen Schoors.