MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez
Volledig scherm
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez © Johan Martens

MR-voorzitter Bouchez: “Wij zijn bezig KMO’s af te knallen, terwijl internationale belastingontduiking aan alles ontsnapt”

Georges-Louis Bouchez heeft donderdag de voorstellen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in de strijd tegen fiscale fraude afgeschoten. In een interview op radiozender Bel RTL waarschuwde Bouchez, voorzitter van regeringspartij MR, verder ook voor een fiscus die vergelijkbaar is aan de Stasi, de inlichtingendienst van de voormalige communistische Duitse Democratische Republiek.

 1. De jacht op de influencer: waarom de fiscus ook hun cadeaus wil belasten. “Al 400.000 euro niet betaald belastinggeld teruggevorderd”
  PREMIUM

  De jacht op de influencer: waarom de fiscus ook hun cadeaus wil belasten. “Al 400.000 euro niet betaald belasting­geld teruggevor­derd”

  Influencers opgelet: de fiscus houdt voortaan jullie belastingaangiften nauwlettend in het oog. “Ook ongevraagde cadeaus moeten ze voortaan aangeven. Of terugsturen, als ze er geen belastingen op willen betalen.” Waarom doet de fiscus dat? Hoe valt dat allemaal te controleren? En wat vinden de influencers - die soms 500 euro per gesponsorde post verdienen - zelf van deze aanpassing? “Belastingen betalen op een gratis pak wc-papier? Dat is toch niet eerlijk?”
 2. Fouten in vooraf ingevulde belastingaangifte dreigen gepensioneerd echtpaar bijna 4.000 euro te kosten: fiscalist vertelt wat je zéker moet controleren
  PREMIUM

  Fouten in vooraf ingevulde belasting­aan­gif­te dreigen gepensio­neerd echtpaar bijna 4.000 euro te kosten: fiscalist vertelt wat je zéker moet controle­ren

  Een Voorstel van Vereenvoudigde Aangifte (VVA) wordt steeds populairder, en 4 op de 10 Belgen maakt er al gebruik van. Logisch, want op zich is zo’n vooraf ingevuld formulier erg makkelijk en je gaat er allicht van uit dat de fiscus wel over de juiste gegevens beschikt. Maar fiscaaltechnisch docent Koenraad Tranchet waarschuwt om zo’n VVA niet zomaar te aanvaarden en alles eerst goed te controleren. “Elk jaar opnieuw ontdekken we meerdere fouten, die de belastingplichten een pak geld kunnen kosten.”