Monogamie of open relatie? Belgische studenten hebben onbewust een duidelijke voorkeur
Uit onderzoek bij achthonderd studenten van de Universiteit Antwerpen, blijkt dat meer dan 90 procent onbewust een voorkeur heeft voor monogame relaties. Bij homoseksuele mannen en lesbische vrouwen is die voorkeur minder uitgesproken. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Het onderzoek is van belang voor onderzoek naar de verspreiding van soa's.
Delen per e-mail
Omdat direct vragen naar seksuele voorkeuren vertekende antwoorden kan geven, achterhaalden de wetenschappers onbewuste voorkeuren via een associatieve test. De studenten van de UAntwerpen moesten woorden als positief of negatief aanduiden en bij foto's aangeven of ze dachten dat afgebeelde koppels monogaam waren of niet. Maar liefst 92,3 procent van de respondenten bleek impliciet voor monogamie te zijn.
Man of vrouw, dat bleek niets uit te maken. Homo of lesbienne wel. Deze laatsten stonden meer open tegenover seksuele relaties met meerdere partners, al waarschuwt men dat de groep niet-hetero-respondenten erg klein was.
Ook wanneer de onderzoekers vroegen naar de bewuste voorkeur, kozen meeste studenten voor monogamie. Er was ook geen verschil meer zichtbaar op basis van de seksuele voorkeur.
West-Europa
De sterke voorkeur voor monogamie verrast het ITG niet. "In West-Europa werden niet-monogame relaties eeuwenlang bestraft en ze worden vandaag over het algemeen nog steeds met afkeur bekeken", klinkt het.
Men wil de studie nu herhalen in sub-Sahara Afrika, waar meerdere sekspartners hebben wel wordt geaccepteerd. "Als mensen daar een andere onbewuste houding hebben dan hier, dan is de vraag waarom en vanaf welke leeftijd deze verschillen beginnen te ontstaan", zegt wetenschapper Chris Kenyon. "We weten dat intensieve en onderling verbonden seksuele netwerken de verspreiding van soa's in stand houden. Een beter beeld van seksuele voorkeuren moet ons helpen om die verspreiding te doorbreken."
De resultaten van de studie, waarvoor het ITG samenwerkte met universiteiten in Nederland en Zuid-Afrika, werden publiceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM35
“Helft van onze patiënten is tussen 29 en 62 jaar, drie op de tien halen het niet”: intensivisten zien versoepelen op 8 mei niet zitten
-
PREMIUM
Vreemdgaan of door rood rijden? Vanaf nu hebben we een excuus: "Er zit een reptiel in ons brein"
Comazuipen, fastfood eten, een leugentje om bestwil, fout parkeren, roddelen, vreemdgaan… We weten dat het niet goed is en toch doen we het. Arts en stressexpert Luc Swinnen verklaart waarom in zijn nieuwe boek. "Er zit een ‘reptiel’ in ons brein dat ons gedrag kan beïnvloeden, met alle gevolgen van dien." -
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
-
1
Grote publiek kan vanaf vandaag klant worden bij nieuwe bank NewB
De nieuwe Belgische bank NewB opent vanaf vandaag de deuren voor het grote publiek. Klant worden kost wel geld, een bankkaart is er voorlopig nog niet en op rente hoeven klanten niet te rekenen. -
Opnieuw mankement bij Tihange 2
Kernreactor Tihange 2 levert opnieuw geen elektriciteit, amper enkele uren nadat de centrale werd heropgestart. Er is een nieuw technisch mankement opgedoken. -
Sparen
Een nieuwe wagen kopen? Zo kies je de goedkoopste autolening
Weinig mensen hebben genoeg spaarreserve om een nieuwe wagen in één ruk te kunnen bekostigen. Met een autolening moet je niet direct het volledige bedrag betalen, maar los je maandelijks een beetje af. Bijkomend voordeel: autoleningen zijn behoorlijk betaalbaar op dit moment. Spaargids.be gaat na hoe je de goedkoopste vindt. -
Wielrennen
Van Teuns over Vansevenant tot Vanhoucke: welke Belgen kunnen schitteren in Luik-Bastenaken-Luik?
De laatste Belgische zege in Luik-Bastenaken-Luik dateert al van 2011. Philippe Gilbert klopte toen de gebroeders Schleck in een sprint met drie. Krijgen we tien jaar later opnieuw een landgenoot te zien op het hoogste schavotje in La Doyenne? Het wordt moeilijk, maar enkele Belgen hebben zeker en vast de capaciteiten om hoog te mogen mikken. En jouw Gouden Klassiekers-ploeg op de slotdag van het Ardense luik veel punten te bezorgen. Een oplijsting.
13 reacties
mich lee
dol de peeze
Thierry Vansweevelt
Geert Matthys
Andy Verachtert