Molenberghs: “Vierde besmettingsgolf in Europa is bezig”

Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt - KU Leuven) heeft bij HLN LIVE gereageerd nu in veel Europese landen het aantal coronabesmettingen sterk toeneemt. Een vierde besmettingsgolf is volgens de hoogleraar al bezig.

45 reacties

 • Eddy DESMET

  2 weken geleden
  En dat hebben wij te danken aan de talrijke mensen, die toch zo nodig op reis moesten gaan ... Om dan nog te zwijgen van al die jongeren, die in Spanje / Portugal gingen feesten om dan hier weer de situatie overhoop te halen.
 • lars vandenberge

  2 weken geleden
  Gewoon zorgen dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn. Zolang de ziekenhuisopnames niet te hoog oplopen mogen de besmettingen de hoogte in schieten. Het is onze burgerplicht om via de vaccinaties de ziekenhuizen te ontlasten en indien dit lukt zal het leven zijn normale gang kunnen gaan ondanks stijgende besmettingen. Dan kan covid gezien worden als een soort van griep, maar zover zijn we nog niet.
 • karel dillen

  2 weken geleden
  En aldus krijgt VDB maar weer eens gelijk dat de versoepelingen veel te snel gingen. Hopelijk heeft Jambon nu ook het politieke fatsoen om een nieuwe lockdown aan te kondigen. Geld voor subsidies aan zelfstandigen en bedrijven is er niet meer dus voor hen wordt het pompen of verzuipen. NVA moet nog wat meer politieke spelletjes spelen op kap van de volksgezondheid. Niet vergeten dat ook VB opriep om alles zo snel mogelijk open te gooien.
 • Hugo hofmans

  3 weken geleden
  Bij het binnenrijden van een land misschien elektronische borden voorzien met telkens de vermelding van het aantal varianten en hoeveelste golf er bezig is, anders is het niet meer bij te houden. Ook in de steden misschien info-borden over de varianten en het cijfer van de actuele golf.
 • Juliette Francois

  3 weken geleden
  Dat had men ook gezegd. Vaccins zorgen ervoor dat we niet ziek worden maar intussen zouden er nog veel besmettingen zijn door mutaties om uiteindelijk de groepsimmuniteit te behalen. Dus stop het paniekzaaien en doe terug normaal!
 1. Vierde coronagolf verwacht vanaf september: hoe bezorgd moeten we daarover zijn? Experten leggen uit
  PREMIUM

  Vierde coronagolf verwacht vanaf september: hoe bezorgd moeten we daarover zijn? Experten leggen uit

  In het najaar zal een vierde coronagolf over ons land en over de rest van Europa rollen. Dat is wat alle modellen voorspellen. Hoe erg zou zo’n nieuwe golf zijn? Zullen onze ziekenhuizen opnieuw kreunen onder de druk na een zomer waarin we de teugels laten vieren, of zal het allemaal wel meevallen? “Er is een belangrijk verschil tussen wat officieel en wettelijk is toegelaten en wat slim is”, klinkt het alvast bij infectioloog Erika Vlieghe.
 2. Forensisch tandarts vraagt centrale databank met gebitsgegevens: “Families van slachtoffers overstromingen bleven vijf dagen te lang in ondraaglijke spanning”
  PREMIUM

  Forensisch tandarts vraagt centrale databank met gebitsgege­vens: “Families van slachtof­fers overstro­min­gen bleven vijf dagen te lang in ondraaglij­ke span­ning”

  Bij de identificatie van de slachtoffers van de overstromingen zijn vijf dagen verloren gegaan omdat het Disaster Victim Identification-team van de federale politie niet over alle gebitsgegevens van de vermisten beschikte. Eddy De Valck, hoofd-odontoloog van DVI, pleit daarom voor een centrale databank. “Die zou veel tijd, moeite, geld én leed besparen."
 1. Deltavariant nu ook in ons land dominant: “Mogelijk zien we tegen eind juli enkel deze variant”
  Play

  Deltavari­ant nu ook in ons land dominant: “Mogelijk zien we tegen eind juli enkel deze variant”

  Het zat eraan te komen, maar de Deltavariant overheerst nu ook in België. Meer dan de helft van de nieuwe coronabesmettingen komt eruit verder, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). Ondertussen worden we vanuit de politiek al warm gemaakt voor een terugkeer naar de normaliteit vanaf 1 september, maar Molenberghs wil zo ver nog niet vooruitkijken. “Ik zou aarzelen om daar nu al zo sterk op in te zetten”, zegt hij bij HLN Live.