Mohamed Abrini met zijn advocate.
Volledig scherm
Mohamed Abrini met zijn advocate. © Belga

Mohamed Abrini: “Als transport blijft gebeuren met satanische muziek en blinddoek beantwoord ik geen vragen meer”

Op de eerste dag van het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Maalbeek heeft Mohamed Abrini van zich doen spreken. De zogenaamde ‘man met het hoedje’ klaagde de manier aan waarop hij getransporteerd werd en verhief daarbij zijn stem. “Ik word naar hier gebracht met luide, satanische muziek en een blinddoek. We worden niet gerespecteerd. Als we op die manier behandeld blijven worden, beantwoord ik geen vragen meer van de voorzitter of van de jury.” Jonathan De Taye, advocaat van een andere beschuldigde, kondigde aan dat hij morgen zou vragen om het proces hierom te schorsen.

 1. STRAFPLEITERS. Anthony Mallego (39) verdedigt zonen van vermoorde oud-burgemeester Ilse Uyttersprot: “Als Aalstenaar weet ik dat haar dood de stad zwaar heeft getroffen”
  PREMIUM

  STRAFPLEI­TERS. Anthony Mallego (39) verdedigt zonen van vermoorde oud-burgemees­ter Ilse Uyt­tersprot: “Als Aalstenaar weet ik dat haar dood de stad zwaar heeft getroffen”

  Piet Van Eeckhaut, Jef Vermassen... Aalst is altijd al een stad geweest van topadvocaten. Anthony Mallego (39) is goed op weg om in dat illustere rijtje bij te treden. Op het ‘proces van de eeuw’ over de aanslagen in Brussel staat hij drie slachtoffers bij. Daarnaast is hij ook de advocaat van de zonen van de vermoorde politica Ilse Uyttersprot. “Jammer genoeg heb ik al enkele assisenzaken met kindermoord achter de rug en die blijven altijd kleven.”
 2. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.
 1. PORTRET. Osama Krayem, de terrorist die zich niet liet ontploffen in Maalbeek, maar toch één van de gevaarlijkste beklaagden heet te zijn
  PREMIUM

  PORTRET. Osama Krayem, de terrorist die zich niet liet ontploffen in Maalbeek, maar toch één van de gevaarlijk­ste beklaagden heet te zijn

  “Ik wachtte op de dood van de anderen om naar huis te gaan”, zegt Osama Krayem (30) over dinsdag 22 maart 2016. Hij kwam niet naar Europa terug voor een aanslag, beweert hij, maar om weer bij zijn familie te zijn. Een onderzoeksrechter die Krayem urenlang heeft ondervraagd, rekent hem echter tot de gevaarlijkste van alle beklaagden. Wie is hij dan echt, de uit Syrië stammende Zweed die voorbestemd leek om in de voetstappen van topvoetballer Zlatan Ibrahimović te treden?