Viroloog Steven Van Gucht.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Steven Van Gucht. © Photo News/VTM

Mogen we café- en restaurantbezoek in de herfst opnieuw vergeten? Viroloog Van Gucht: “Najaar wordt sowieso heel moeilijk”

Na maanden van ontkenning keert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar kar: ook gewone uitgeademde lucht kan mogelijk het coronavirus verspreiden. Met velen lang samen in een afgesloten ruimte vormt dan ook een zorgwekkend risico, zegt viroloog Steven Van Gucht. Mogen we in de herfst een kruis maken over het cafébezoek? Ventileren wordt, na handen wassen en afstand houden, alvast het nieuwe normaal: “We zullen zeer waakzaam moeten zijn.”

28 reacties

 • Veronica Voorhelst

  1 jaar geleden
  Mensen, overdrijven gaat niemand redden. Paniek en "onderdrijven" ook niet. handen wassen na het winkelen, of handschoenen uitdoen, is veel belangrijker dan uw winkelkar ontsmetten. En als ge voldoende afstand houdt, zal een mondmasker niks uithalen, want besmetting door de lucht kunt ge daar niet mee stoppen. Die deeltjes zijn microscopisch klein, die gaan door mondmaskers door. Alleen ventileren zodat die deeltjes verspreid en verdund worden helpt daar een beetje.
 • johan vankeirs

  1 jaar geleden
  Het is misschien best dat we het fijne niet weten van wat er zoal aan het gebeuren is. Eén ding is zeker, hoe minder besmettingen hoe meer maat regels.De logica is volledig zoek en dat zal duren tot na het verlof(augustus)Iedereen weet waarschijnlijk wel waarom!
 • Chris Devlaeminck

  1 jaar geleden
  Als we ons willen wapenen tegen het coronavirus zullen we het voorlopig moeten hebben van het aanmaken van antistoffen. Een doeltreffend vaccin is nog niet voor morgen. Hoe meer besmettingen, hoe meer mensen er antistoffen aanmaken, hoe hoger de groepsimmuniteit. Er zijn tot nu toe nog geen mensen die voor de tweede keer besmet zijn. Alle maatregelen zijn niet meer dan uitstel van het onvermijdelijke. Ooit wordt iedereen besmet. Zoals iedereen wel eens verkouden wordt.
 • raymond van der craen

  1 jaar geleden
  Wie gelooft die virologen nog? Wie verkondigde twee maanden geleden nog dat een mondmasker een vals gevoel van veiligheid gaf en niet efficient was, was dat niet mark Van Ranst? Wie werkt nu zulke gekke maatregelen uit, mondmasker verplicht in winkels en bioscopen en in gesloten ruimte in cafe's en restaurants is dus geen mondmasker meer nodig. En wie stond daar op een foto met jongeren opeengepakt zonder mondmasker? Juist, den Mark!
 • eric urkens

  1 jaar geleden
  Met wat gezond verstand kan de horeca zeer goed werken. Binnenkomen met mondmasker, begeleiding naar de tafel, noteren van namen en contactgegevens, mondmaskers uit. Toiletbezoek of einde horecabezoek, mondmasker terug op. Quasi risicoloos voor iedereen.
 1. 91,17 procent Vlaamse 12-plussers kreeg al minstens eerste coronaprik

  91,17 procent Vlaamse 12-plus­sers kreeg al minstens eerste coronaprik

  Meer dan negen op de tien Vlamingen ouder dan twaalf jaar hebben al minstens een eerste coronaprik gekregen. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Tot en met 23 september kregen 5.290.290 Vlaamse twaalfplussers minstens een eerste dosis van een coronavaccin, goed voor een vaccinatiegraad van 91,17 procent. Het leeuwendeel daarvan, 5.194.059 Vlamingen (89,51 procent), is reeds volledig ingeënt. 96.231 twaalfplussers (1,66 procent) moeten nog een tweede prik krijgen.